Loppuiko loma? 10 vinkkiä, kuinka siirryt kivuttomasti takaisin työtahtiin

05.08.2015 20:45 - Reetta Haverinen

Elokuussa monet suomalaiset palaavat takaisin sorvin ääreen halusivatpa tai eivät. Masentelu ei kuitenkaan kannata, sillä suupielten roikkuessa alaspäin työviikon aloittaminen tuntuu taatusti raskaampaakin raskaammalta.

Lomalta paluu takaisin töiden ääreen tuntuu harvoin mukavalta. Täysin vääjäämätöntä harmaaseen arkeen taantuminen ei kuitenkaan ole: pidä kiinni sopivan rennosta asenteesta myös vapaapäiviesi jälkeen ja ujuta mukavia, lomalta tuttuja asioita vaivihkaa työpäiviisi.

Alle listasimme 10 pirteää vinkkiä, kuinka voit laskeutua kivuttomasti takaisin arkirytmiin: 

1. Varaa aamuusi hetki omaa aikaa

Lomalta kiireiseen arkeen siirtyminen ei ole helppoa. Verkkaista rytmiä ei kuitenkaan tarvitse muuttaa kertalaakista jatkuvaan hoppuiluun. Opettele heräämään arkiaamuinakin esimerkiksi 10 minuuttia aikaisemmin niin, että voit lueskella hetken aikaa lehteä, käydä lämpimässä suihkussa tai nauttia aamukahvisi rauhassa.

2. Asennoidu niin, että heräät aamuusi virkeällä ja positiivisella mielellä

Kun ajattelet, että aamustasi tulee hyvä ja päiväsi sujuu mukavasti, eivät pienet vastoinkäymisetkään saa sinua hetkessä masentumaan. Oma asenteesi merkitsee hämmästyttävän paljon ja sanelee pitkälti sen, minkälaisissa tunnelmissa päiväsi tulee sujumaan. Jos masentelet loman loppumista elokuusta lokakuuhun, tulee syksystäsi taatusti pitkä ja ankea.

3. Nouse sängystä saman tien, kun kello soi

Älä torkuta kelloasi vaan pomppaa peiton alta heti vastaanottamaan uusi päivä. Turha peiton alla lojuminen tekee nousemisesta vain minuutti minuutilta vaikeampaa.

4. Keksi itsellesi jokin miellyttävä arkirutiini, joka houkuttelee sinut ylös sängystä

Ota tavaksesi esimerkiksi syödä herkullinen, mutta terveellinen aamiainen, joka laittaa päiväsi mukavasti käyntiin. Tai osta kaupasta laadukasta erikoispaahtoa, josta keität itsellesi aamusumpit. Ajatus herkullisesta kahvista, saa sinut taatusti nousemaan sängystä astetta vaivattomammin.

5. Pidä huoli siitä, että menet nukkumaan hyvissä ajoin

Jos tahdot muuttaa unirytmiäsi niin, että aamulla herääminen onnistuu sinulta ilman hampaiden kiristelyä, täytyy sinun painaa pääsi tyynyyn reilusti ennen puolta yötä. Lomalla valvominen ei ehkä haitannut, mutta arkena yökukkuminen aiheuttaa ainoastaan ongelmia.

6. Pidä kiinni muutamista mukavista lomarutiineistasi

Jos lomapäivät ovat tuntuneet karnevaalilta harmaiden työviikkojen rinnalla, mieti, mistä tämä johtuu. Voisitko ehkä sisällyttää päiviisi muutamia lomalta tuttuja päivärutiineita tai tapoja?

Ota tavaksesi lueskella iltaisin pari sivua romaania tai täyttää ristikkoja. Houkuttele työkaverisi kanssasi ulos lounaalle. Syö aamupalaksi herkullisia hedelmiä. Pysähdy irtojäätelökioskille töistä tullessasi. Päätös on sinun: onko arkesi ankeaa vai ei?

7. Mieti, mikä mättää

Jos lomalta paluu tuntuu todella vaikealta, mieti, onko vika asenteessasi vai työpaikassasi? Jos työtehtäväsi tuntuvat puulta, etkä muista kurvanneesi ainoanakaan aamuna hyvillä mielin työpaikallesi, on ehkä syytä miettiä, voisiko alan- tai työpaikan vaihto olla varteenotettava vaihtoehto. Kukaan ei jaksa tehdä pitkään työtä, jota kohtaan ei tunnu olevan minkäänlaista motivaatiota.

8. Pidä voinnistasi huolta

Jos söit lomallasi monipuolisesti hedelmiä ja vihanneksia sekä kuntoilit paljon raittiissa ilmassa, kokeile pitää hyvistä tavoistasi kiinni myös arkena. Älä palaa huonoihin ruokailutottumuksiin vaan herkuttele tuoreilla kasvikunnantuotteilla aivan satokauden loppuun.

Tee töihin omat eväät ja nauti aamiaiseksi marjoja ja hedelmiä. Liiku raittiissa ilmassa ja ulkoile. Kiire ei ole syynä urheilun ja hyvien ruokatottumusten laiminlyöntiin: kun pidät itsestäsi huolta, jaksat suoriutua paremmin myös työtehtävistäsi.

9. Lomia tulee ja menee

Älä jää jumittamaan menneen loman muistoihin ikuisiksi ajoiksi vaan ajattele, että edessäsi on vielä lukemattomia vapaapäiviä ja lomaviikkoja. Esimerkiksi ulkomaanmatkan varaaminen talvelle tai keväälle voi antaa potkua syksyn työpäiviin. Edessä olevan matkan odottaminen kihelmöi mukavasti vatsanpohjassa ja sinulla on jotain, mistä haaveilla sateisina lokakuun iltoina.

10. Vietä aikaasi ystäviesi kanssa

Jos näit lomallasi paljon ystäviäsi ja sukulaisiasi, ei se tarkoita, että seuraavina kuukausina sinun täytyisi tavata ainoastaan kaupan kassaa ja työkavereitasi. Pidä huolta myös sosiaalisista suhteistasi ja ujuta mukavia ystävien keskeisiä kahvihetkiä myös työpäiviesi lomaan. 

Pian huomaat, että takanasi on jo muutama mukava työviikko, eikä arkeen paluu tehnyt kipeää lainkaan!


Lue myös: Onnellinen arki muodostuu perusasioista - toteutuvatko sinun elämässäsi?

Kilpailut

Uusimmat