Asiat, jotka lapsettomuudesta kärsivät naiset haluavat muiden ihmisten tietävän - 10 kohtaa

14.08.2015 22:15 - Reetta Haverinen

Hedelmöityshoidoissa ravaavien naisten elämä voi olla täynnä pettymyksiä ja väärinymmärryksiä, mutta siitä huolimatta he eivät tahdo saada osakseen muilta sääliviä katseita.

Jälkeläisten saanti ei ole itsestään selvä asia. Monet äiteydestä haaveilevat naiset saavatkin pettyä karvaasti, kun monen vuoden yrittämisen jälkeen raskaaksi tuleminen ei vain ota onnistuakseen.

Kaikki eivät kuitenkaan ymmärrä, miltä jatkuvassa toivossa ja jännityksessä eläminen tuntuu. Chelsea Ritchie koosti oivan listan seikoista, jotka hän itse tahtoisi kertoa naisille, jotka eivät ole joutuneet painimaan samanlaisten ongelmien kanssa.

Alla lista seikoista, jotka monet lapsettomuudesta kärsivät naiset tahtoisivat muiden ihmisten tiedostavan:

1. Hedelmällisyys vaikuttaa kokonaisvaltaisesti terveyden tilaan

Usein lapsettomuuteen liittyy myös paljon muita ongelmia, jotka johtuvat hormonien epätasapainosta. Hormoniongelmat voivat johtaa muun muassa siihen, että paino heittelehtii, iho kukkii ja mieliala ailahtelee.

2. Adoptiolapsi ei vastaa omaa jälkeläistä, mutta se on silti valtava siunaus

Jos biologisen jälkeläisen hankkiminen ei ole mahdollista, on asiaa vaikeaa hyväksyä. Adoptioprosessi on myös varsin työläs ja monimutkainen. On kuitenkin suunnaton onnenpotku, jos asiat menevät mallilleen ja uuden perheen jäsenen adoptoiminen perheeseen lopulta onnistuu.

3. Hedelmöityshoidot ovat kalliita

Monet eivät arvaa, kuinka paljon euroja hedelmöityshoidot syövät. Siten etelänmatkat jäävät tekemättä, koska vauvahaaveet menevät rusketuksen edelle.

4. Lapsettomat naiset osaavat olla onnellisia muiden äitien puolesta

Vaikka ystäväsi kärsisi lapsettomuudesta, ei se tarkoita sitä, etteikö hänelle voisi kertoa iloisia vauvauutisia. He osaavat olla taatusti iloisia muiden tulevien mammojen puolesta.

5. Vauvakutsut ja sairaalavierailut voivat olla helppoja tai vaikeita

Lapsettomuudesta kärsivillä naisilla on hyviä ja huonoja päiviä. Joskus oman kropan toimimattomuuden hyväksyminen saattaa tehdä niin tiukkaa, että vauvakutsuilla oleminen tai vieraileminen synnytysosastolla voi saada palan nousemaan kurkkuun. Ennen kaikkea lapsettomuudesta kärsivät naiset kuitenkin tahtovat, että muut antavat heille aikaa ja tilaa käsitellä asioita.

6. Jatkuva tsemppaus ärsyttää

Rohkaisevat lauseet alkavat tulla pikkuhiljaa ulos korvista. Mammavatsasta unelmoivat naiset tietävät, että "heillä on vielä aikaa" ja "ihmeitäkin voi tapahtua", mutta näille kannustusvirkkeille ei jaksa enää hymyillä vuodesta toiseen.

7. Puhu ja ole läsnä

Lapsettomuudesta kärsivät naiset eivät tahdo, että heidän ongelmastaan tulee tabu. He tahtovat vaihtaa kuulumisia muiden naisten kanssa, puhua arkisista aiheista ja käsitellä myös vaikeita, lapsettomuuteen liittyviä asioita avoimesti ystäviensä kanssa. Kun elämä tuntuu epäoikeudenmukaiselta, mikään ei tunnu paremmalta kuin omien lähimmäisten tuki ja kuuntelevat korvat.

8. Lapsettomuus vaikuttaa jokaiseen elämän osa-alueeseen

Vauvauutiset muuttavat elämän kerta heitolla, mutta niin myös tieto siitä, ettei jälkeläisten saaminen ole mahdollista. Tulevaisuuden suunnitelmat, parisuhde, seuraelämä, uraunelmat ja henkinen hyvinvointi voivat joutua muutosten tuulien riepoteltaviksi, kun haikara päättääkin jättää vierailunsa välistä.

9. Suru on läsnä jatkuvasti

Lapsettomuuden hyväksyminen vie aikaa ja suru-uutisten käsittely oman hedelmällisyyden kehnosta tasosta voi murentaa itsetunnon palasiksi monien vuosien ajaksi. Vaikka asia ei näkyisi päällepäin, se ei tarkoita, etteikö aihe pyörisi lapsettomuudesta kärsivien naisten päissä lähes päivittäin.

10. Lapsista valittaminen ei piristä mieltä

Vaikka tarjoaisit omaa uhmaiässä olevaa vaippapöksyäsi lapsettomalle ystävällesi tai julistaisit kovaan ääneen, kuinka rankkaa perhe-elämän pyörittäminen on, ei se piristä lapsettomuudesta kärsivän naisen mieltä tippaakaan. Olipa lasten kanssa eläminen kuinka rankkaa hyvänsä, he tahtoisivat kaikesta huolimatta itselleen oman biologisen jälkeläisen.


Lue myös: Kieli kuriin: 10 lausetta, joita ei koskaan kannata sanoa lapsettomalle pariskunnalle

Lähde: HER

Kilpailut

Uusimmat