12 asiaa, jotka saattavat tulla yllätyksenä ensimmäistä kertaa kaasona toimiville

31.08.2015 19:45 - Reetta Haverinen

Kaasonpesti on suuri kunnia, mutta siihen liittyy myös yllättävän paljon vastuuta.

Kaaso on morsiamen tuki ja turva ennen häitä ja niiden aikana. Vaikka monet naiset ottavat kunnian ilolla vastaan, polttareista, häiden ohjelmasta, koristeluista ja vieraiden viihtyvyydestä vastaaminen ei välttämättä ole yhtä juhlaa.

Lisäksi kaason tulee huolehtia kaiken aikaa siitä, että morsiamella on kaikki hyvin: meikki ja hiukset pysyvät kuosissaan, laahus ei jää tuolin jalkojen alle tai huntu ei tartu ovenpieliin.

Ensikertalaiset saattavat yllättyä

Tehtävässä menestyminen vaatii hyviä hermoja, organisointikykyä ja täsmällisyyttä. Monet häänkonkarit osaavat hoitaa kaason tehtävät tuosta noin vain. Vanhat tekijät tietävät, minkälaisia yllätyksiä päivän aikana voi sattua ja mitkä asiat vaativat erityishuomiota.

Ensimmäistä kertaa morsiamen apukätenä toimivat voivat kuitenkin yllättyä, sillä jotkut asiat saattavat osoittautua varsin työläiksi. Jos sinulla on edessäsi häät, joissa toimit elämäsi ensimmäistä kertaa kaasona, on sinun parasta tietää seuraavat asiat:

1. Varaa polttaripäivä hyvissä ajoin

Mitä suuremmasta polttariporukasta on kyse, sen vaikeampaa kaikille sopivan ajankohdan löytyminen on. Lähde siis kartoittamaan polttarimahdollisuuksia hyvissä ajoin!

2. Ole realistinen

Vaikka polttarit olisi ihanaa viettää piknikin merkeissä lähipuistossa, on Suomessa aina hyvä varautua epävakaiseen säähän. Jos sataa ja viima vinkuu, voi sormi mennä suuhun, jos varasuunnitelmia ei ole tehty.

Älä myöskään liioittele budjetin tai aikataulun kanssa. Vaikka carting-ajelu, viininmaistiaiset ja elokuvissa käynti olisi mukavaa sisällyttää polttaripäivään, vievät monet ohjelmanumerot yllättävän paljon aikaa ja rahaa.

Polttaripäivälle on parempi haalia hieman vähemmän puuhaa ja varata niihin hyvin aikaa. Pää kolmantena jalkana paikasta toiseen ryntäily ei ole hauskaa: päivästä on kuitenkin tarkoitus nauttia.

3. Aloita ohjelman suunnittelu ajoissa ja kysy myös hääparin mielipide

Häät koittavat ennemmin kuin arvaatkaan. Ei ole mukavaa havahtua siihen, että huomaat viikkoa ennen häitä, että juhlaohjelman suunnittelu on vielä aivan vaiheessa. Kysele ideoita hääparin lähipiiristä ja ennen kaikkea kysy, mitä pari itse ohjelmalta toivoo.

4. Morsian ja sulhanen saattavat olla kireitä ennen juhlapäivää

Häät jännittävät tulevaa avioparia suunnattomasti, joten on normaalia, että pientä kireyttä on ilmassa. Varsinkin, jos häitä edeltävillä viikoilla sattuu pieniä vastoinkäymisiä, mieleistä hääkakkua ei ole saatavilla tai juhlamusiikkista ei päästä yksimielisyyteen, voivat tunteet kuumentua. Kaason tulee rauhoitella tilannetta ja olla järjen äänenä silloin, kun hääpari on lähes paniikin partaalla.

5. Hääpäivä menee nopeammin kuin arvaatkaan

Hääpäivälle ei kannata jättää mitään askarreltavaa tai valmisteltavaa. Päivä hujahtaa iltaan silmänräpäyksessä, joten kaikki, mitä voit tehdä edellisinä päivänä valmiiksi on parasta toteuttaa.

Pakkaa käsilaukkusi häitä edeltävänä iltana, varaa korut ja sukkahousut valmiiksi, valmistele aamiainen ja lataa puhelimesi ja kameran akku. Vaikka hääpäivän aikataulu tuntuisi löysältä, sitä se ei tule olemaan!

6. Varaudu tinkimään omasta viihtyvyydestäsi

Kaason pääasiallinen tehtävä on vastata morsiamen mukavuudesta ja vieraiden viihtyvyydestä. Kun morsiamen täytyy päästä vessaan, sinun tulee olla valmis jättämään kahvin juonti tai rupatteluhetki ystäväsi kanssa kesken.

Muista myös, että vaikka kyseessä olisi kuinka ärsyttävä sukulaistäti tai -setä hyvänsä, tulee sinun hymyillä ja olla valmis sosialisoimaan kaikkien juhlavieraiden kanssa.

7. Varaa ohjelmanumeroihin vaadittavat apuvälineet ajoissa ja tarkista, että ne toimivat

Jos aiot näyttää videota tai kuvia valkokankaalta hääjuhlan aikana, tarkista jo edellisenä päivänä, että juhlapaikalta löytyy tarvittavat välineet ja että ohjelmanumero on mahdollista laittaa jouhevasti käyntiin. Äänenvoimakkuuksien testailu tai tietokoneliitäntöjen kanssa pelleily ei tunnu mukavalta, kun hääpari ja yleisö odottavat.

8. Syöminen ja juominen unohtuvat helposti

Monet kaasot saattavat unohtaa tyystin nauttia ruokaa ja juomaa koko päivän aikana, sillä morsiamen ympärillä hääräily ja ohjelman sujuvuudesta vastaaminen varastavat heidän kaiken huomionsa.

Jos siis toimit kaasona, varaa pikkulaukkuusi varmuuden vuoksi esimerkiksi tummaa suklaata, pähkinöitä ja kuivahedelmiä, joita sinun on helppo napata, jos verensokerisi uhkaa romahtaa.

9. Varaudu rauhoittelemaan tilannetta

Morsian saattaa itkeä ennen häitä, anoppi keksii esittää nolon ohjelmanumeron hääjuhlassa, serkun lapsi saa raivokohtauksen, sähköt katkeavat ... Kaikkea voi tapahtua, mutta kaaso ei saa mennä paniikkiin.

Pidä langat käsissäsi ja kokeile suhtautua kaikkeen rauhallisin elkein. Kaikesta selvitään kyllä!

10. Aikataulu voi pettää

Kaason on parasta varautua siihen, että kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Ohjelmanumerot tai ruokailu saattavat venyä, joten aikataulussa täytyy olla pientä joustovaraa.

Jos asiat sujuvat odotettua nopeammin, on parasta varata hieman ''varaohjelmaa''. jolla täyttää tyhjiä välejä, jotta vieraat eivät tylsistyisi. Jos taas aikataulu uhkaa venyä liian pitkäksi, mieti, voisiko jonkun leikin jättää välistä tai voisiko jotain ohjelmanumeroa lyhentää.

11. Juhlapaikan raivaaminen vie aikaa

Kaasojen ja bestmanin tehtävä on vastata vieraiden poistumisesta ja juhlapaikan kuntoon laittamisesta sen jälkeen, kun hääpari on poistunut paikalta.

Jos apukäsiä ei ole, voi juhlapaikan siistiminen viedä useita tunteja. Siten kaasojen on parasta pyytää jo ajoissa muutamia perheenjäseniä tai ystäviä auttamaan, jotta tavaroiden ja koristelujen raivaaminen venyisi toisen vuorokauden puolelle.

12. Ota itsellesi vaihtokengät

Korkeissa koroissa kävely voi saada jalat kipuilemaan ennemmin kuin arvaatkaan. Älä luota jalkojesi tuskansietokykyyn vaan ota suosiolla mukaasi matalakantaiset jalkineet.

Varsinkin, kun on juhlapaikan raivailujen aika,on paljon mukavampaa ja turvallisempaa kannella koristeita ja hääparin lahjoja kasaan muissa kuin piikkikorkkareissa.


Lue myös: Kuinka tulla maailman parhaimmaksi kaasoksi - 10 vinkkiä alan ammattilaiselta

Kilpailut

Uusimmat