Kuva: Fotolia

Älä kerro uudenvuodenlupauksestasi kaikille - saattaa jäädä toteutumatta

04.01.2016 10:15 - Emma Ylistalo

Monet ajattelevat, että lupauksesta kertominen auttaa pitämään lupauksen. Tutkimusten mukaan näin ei kuitenkaan ole.

Uutenavuotena tekemiään lupauksia ei kannata heti kertoa kaikille, sillä se saattaa johtaa siihen, ettet pystykään pitämään niitä. 

Tämä johtuu siitä, että kertomalla lupauksestasi ihmisille, sinusta alkaa tuntua kuin olisit tehnyt sen jo. Se voi käydä esimerkiksi niin, että olet päättänyt juosta maratonin ja kerrot siitä kavereillesi. Kun sitten otat Instagramiin kuvia lenkkikengistäsi, ylistät päätöstäsi Facebookissa ja twiittaat tulevasta suorituksestasi, alat uskoa, että olet jo saavuttanut tavoitteesi.

Vaikka suurta työtä maratonin eteen ei olisi tehty, tämä kaikki saa uskomaan siihen. Tätä ilmiötä kuvaillaan "sosiaaliseksi todellisuudeksi", mikä taas käytännössä tarkoittaa sitä, että jos kaikki muut alkavat ajatella jonkun asian sinusta pitävän paikkansa, alat uskoa siihen itsekin.

Jos kaikki ihastelevat uudenvuodenlupaustasi sinusta alkaa tuntua siltä, kuin olisit jo tehnyt sen ja tunnet ylpeyttä siitä. Tämä taas saa sinut vähemmän motivoituneeksi, jolloin et myöskään saa itseäsi yhtä helposti enää lenkkipolulle ja tekemään kaikkea sitä työtä, mitä maratonin saavuttaminen vaatisi.

Toki vastakohta tälle on sosiaalinen paine. Jos kerrot lupauksestasi, sen toteuttamatta jättäminen saa sinut tuntemaan itsesi huonoksi. Jos siis kaipaat tukea saavuttaaksesi tavoitteesi, kerro siitä lähimmillesi. Kannattaa kuitenkin välttää suurta mainostusta, sillä näin vältyt siltä, että kuvittelisit jo saavuttaneesi tavoitteesi ja jaksat tehdä töitä sen eteen.


Lue myös: Vietätkö tipattoman tammikuun? Lue, miksi kannattaisi

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat