Kuva: Fotolia

Osaatko sinä kieltäytyä? Kuusi tilannetta, jolloin on hyväksyttävää sanoa "ei"

04.02.2016 22:15 - Pauliina Jokinen

Sinun täytyy vetää itse omat rajasi.

Aina ei jaksa, eikä huvita. Siitä huolimatta huomaat vastaavasi myöntävästi tuparikutsuun ja työtehtävään, vaikka edellisetkin ovat tekemättä.

Näyttelijä Lena Dunham nimesi vuoden 2016 Ei-vuodeksi. Vuodeksi, jolloin opettelemme vetämään omat rajamme, pitämään niistä kiinni ja kieltäytymään asioista, joihin meillä ei riitä resursseja.

Huffington Post listasi hetkiä, jolloin on hyväksyttävää sanoa ei. Aloita vaikkapa seuraavista:

Kun olet väsynyt

Uni ei ole vain heikoille, vaan lepo on tärkeää meille kaikille. Kun tunnet olosi uupuneeksi, sinulla ei ole velvollisuutta sitoutua uusiin tehtäviin. Uupumus ei ole leikin asia, vaan se laskee immuunisysteemiä ja lisää riskiäsi sairastua. Onko uusi tehtävä sen arvoinen?

Kun olosi on epämukava

Kutsuttiinko sinut juhliin, joihin myös entinen puolisosi on osallistumassa? Saiko se vatsasi kääntymään ympäri? Älä mene. Epämukavat tilanteet ovat harvoin stressin arvoinen.

Kun et pysty ajallisesti sitoutumaan lupaukseen

Omaa tärkeyttä pönkitetäänusein "kiireellä". Tutkitusti ihminen ei ole tehokkaimmillaan väsyneenä ja kiireisenä, vaan rentona ja levänneenä. Älä aja itseäsi siis tilanteeseen, jossa sinulla ei ole aikaa tehdä kaikkea kunnolla, vaan hoida yksi asia kerrallaan loppuun.

Kun sinua ei kiinnosta

Älä käytä energiaasi epämiellyttäviin tai -kiinnostaviin asioihin. Jos sydämesi sanoo ei, kuuntele sitä. Jos sinulle tarjottu tehtävä ei edistä kasvuasi tai kehitystäsi, se todennäköisesti hidastaa sitä ja vie uuden oppimiselta aikaa. Merkitykselliset tehtävät tekevät sinut todennäköisemmin onnelliseksi ja haluat tehdä parhaasi.

Kun sanot "kyllä" miellyttääksesi muita

Omien tarpeidesi laittaminen jatkuvasti taka-alalle ei ole terveellistä. Mieti, ennen kuin suostut - kenen takia olet ryhtymässä hommiin?

Koska tahansa

Lopulta kyseessä on kuitenkin sinun elämäsi. Jos kieltäydyt asioista, joudut vastaamaan myös tästä päätöksestä. Ainakin itsellesi.

Lue myös: "Seurusteletko?" Kysymykset, joita toivoisit kysyneesi ensitreffeillä

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat