Kuva: Fotolia

Äänen uskomaton vaikutus - miksi soittaminen on tärkeämpää kuin tekstiviestittely?

12.02.2016 17:15 - Senja Rapila

Jos olet vakiintunut tekstiviestittelijä, kannattaa muuttaa tapojaan välittömästi - tutkimukset todistavat, että siitä on hyötyä.

Nykyaikana monet tuntuvat kommunikoivan mielellään tekstiviestitse tai sosiaalisen median välityksellä. Syy siihen voi löytyä jatkuvasta kiireestä, siitä että "se on ilmaista" tai monista muista tekijöistä. Tutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että puhelin kannattaisi ottaa käteen useamminkin - varsinkin siinä vaiheessa, jos elämä vaikuttaa stressaavalta.

- Vaikka soiton merkitys voi olla informaation antamista, rahan pyytämistä ja paikantamista, puhelinsoitto on myös todella tärkeä ja tunteellinen, mielihyvää tuottava asia. Tämä on syy siihen, miksi on hyvä soittaa eikä aina vain lähettää tekstiviestejä, tutkimusprofessori Anna Rotkirch kertoo.

Naisten välisiä soittoja tutkiessa on huomattu muun muassa, että puhelun pituus on huomattavasti tärkeämpi mielihyvän ja läheisyydentunteen kannalta kuin se, mistä puhutaan.

Ääni yhtä merkityksellinen kuin kosketus

Toisessa tutkimuksessa tutkittiin nuoria tyttöjä, jotka olivat stressaavassa tilanteessa kuten valmistautumassa kokeeseen. Tutkimuksen aikana vertailtiin sitä, kuinka oman äidin puhelun ja paikalla olevan äidin halauksen vaikutukset erosivat toisistaan.

- Puhelun aikana rauhoittavan mielihyvähormonin, eli oksitosiinin, tuotanto oli melkein yhtä voimakasta kuin halauksen aikana. Eli esimerkiksi oman äidin soitto oikealla hetkellä voi olla hyvinkin merkityksellinen.

Lue myös: Itkeminen kannattaa - ihmisestä tulee heti onnellisempi

Lue myös: Minuutti riittää: 10 asiaa, joilla parannat terveyttäsi nopeasti

Kilpailut

Uusimmat