Kuva: Fotolia

Mitä käy, kun avioliitto jää lyhyeksi? Jani, 31: "Hän sanoi, että ei enää viihdy suhteessa”

03.03.2016 13:15 - Tarja Vilén

Laulaja Janna hakee avioeroa miehestään Junosta puolen vuoden avioliiton jälkeen. Lyhyet liitot eivät ole Suomessa täysin poikkeus. Lue Janin, 31, tarina.

Laulaja Janna Hurmerinta haki eroa räppärimiehestään Junosta vain puolen vuoden avioliiton jälkeen. Juno, oikealta nimeltään Jon Korhonen-Hurmerinta ja Janna seurustelivat ennen häitä vuoden ajan ja häitä juhlittiin viime elokuussa.

Julkkispari ei ole kuitenkaan ainoa, jonka avioliitto jää lyhyeksi. Yllättävän monen parin suhde on päättynyt alle vuoden avioliiton jälkeen, vaikka sitä ennen olisi seurusteltu vuosia. Näin kävi esimerkiksi Janille*, 31.

- Olimme seurustelleet teini-ikäisistä lähtien. Olin itse 18- ja vaimoni 16-vuotias, kun tapasimme. Kihloihin menimme viiden vuoden seurustelun jälkeen asuttuamme muutaman vuoden yhdessä, Jani kertoo.

Pariskunta asui kivassa kodissa ja hankki yhteisen koiran, joten seuraava luonnollinen askel oli mennä naimisiin.

- Vuoden kihlauksen jälkeen sovimme, että menemme naimisiin 2010 kesällä. Ennen häitä suhteeseen tuli kuitenkin vaikeuksia. Elämässä oli ollut paljon muutoksia, niin hyviä kuin huonojakin. Oli tullut koira, mutta samalla oli myös työttömyyttä ja muita ongelmia, Jani muistelee.

Ylä- ja alamäkeä

Pariskunta päätti mennä naimisiin, vaikka ennen häitä tuntui, että suhteessa oli paljon riitoja ja eripuraa.

- Ajattelin osan liittyvän enemmänkin häästressiin, enkä niinkään siihen, että suhteessa olisi ollut jotain vakavasti vialla.

Ennen häitä pariskunta sai selvitettyä asioita. Vaikeudet tuntuivat väliaikaiselta ja toisaalta kaikki hääjärjestelyt oli jo tehty.

- Häissä tuntui siltä, että oltiin hyvillä fiiliksillä molemmat. Muutimme häiden jälkeen uuteen kotiin Kannelmäkeen, mutta vaimoni ei pitänyt paikasta. Tuntui, että suhteeseen tuli arki ja läheisyys vähentyi. Voi sanoa, että rakkaus kuoli Kannelmäkeen, Jani hymähtää.

Yhtenä iltana Janin vaimo tuli kotiin kavereiden kanssa vietetyn baari-illan jälkeen ja alkoi puhua suhteen vaikeuksista.

- Hän sanoi, että ei enää viihdy suhteessa ja halusi asumuseron. Tavallaan asia tuli yllättäen. Oli hän puhunut aiemminkin, että arki ahdistaa, mutta en ottanut sitä tosissaan. Baarissa hän oli kuulemma suudellut toista miestä ja istunut tämän sylissä. Tämä oli herätys, että suhde ei voinut enää jatkua näin.

Onneton liitto päättyi eroon

Suomen vuoden 2009 tilastojen mukaan avioliitot kestävät keskimäärin 9,4 vuotta. Trendi on ollut kuitenkin jatkuvasti laskeva, sillä vielä vuonna 2000 eronneet olivat olleet naimisissa keskimäärin 12,3 vuotta.

Janin ja puolison häistä oli kulunut vajaa vuosi ja Jani muutti asumaan omilleen. Asumuseron jälkeen pari ei eronnut, vaan vietti paljon aikaa toistensa luona. Syksyllä he lähtivät etukäteen varatulle kahden viikon matkalle. 

- Matkan aikana päätimme palata yhteen ja muutin vaimoni luokse.

Kahden viikon yhdessäasumisen jälkeen kävi kuitenkin selväksi ettei suhde enää toiminut. Pari riiteli ja oli onneton.

- Asumuseron jälkeen yhteenpaluu oli virhe. Päätimme erota lopullisesti ja tuntui, että ratkaisu oli hyvä. Alun alkaen voi miettiä, ettei oltu oikeita ihmisiä toisillemme. Koulutustaustat, ajatusmaailma ja arvomaailma olivat varsinkin aikuistuttua täysin erilaisia. Olimme vielä ihan lapsia, kun aloimme seurustella.

Ero on ollut molempien kannalta hyvä ratkaisu ja pariskunta on nykyään hyvissä väleissä.

*Janin nimi on muutettu.

Lue myös: Janna Hurmerinta eroaa aviomiehestään

Kilpailut

Uusimmat