Huhut uudesta iPhonesta kiihtyvät: Lue tulevan huippupuhelimen ominaisuudet

22.02.2017 16:30 - Teknavi / Janne Laakso - mobiili.fi

Applen iPhone täyttää tänä vuonne kymmenen vuotta. Juhlavuonna odotetaan Iphone X -erikoismallia.

Applen alkuperäinen iPhone täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta, ja yhtiön odotellaan syksyllä esittelevän uuden mallin, joka tuo monia merkittäviä uudistuksia nykyisiin malleihin nähden. Useiden raporttien perusteella tulossa on kaikkiaan kolme mallia, joista kaksi olisi päivitettyjä versioita nykyisistä iPhone 7 -malleista ja kolmas olisi tuo mainittu perusteellisemmin uusittu malli.

Uuden mallin mallinimestä ei vielä ole varmuutta, mutta esimerkiksi ”iPhone 8” ja 10-vuotismallia kuvastava ”iPhone X” on huhuissa mainittu. Uuden mallin ominaisuuksista ja erikoisuuksista on jo raportoitu ja huhuttu varsin paljon.

Näyttö

Uuden mallin on ennustettu olevan ensimmäinen OLED-näytöllä varustettu iPhone. Tähän asti Apple on käyttänyt puhelimissaan LCD-näyttöjä, jotka hyvin toteutettuina tarjoavat esimerkiksi hyvän kirkkauden ja luonnollisen väritoiston, mutta OLED-näytöillä on omat etunsa, kuten pienempi virrankulutus tai mahdollisuus kaareviin muotoihin.

Tuoreen huhun mukaan Apple tosin ei aio käyttää kaarevaa näyttöä heikon saatavuuden vuoksi. Lisäksi reunoille kaareutuva näyttö oli herkkä hajoamaan prototyyppilaitteille tehdyissä pudotustesteissä.

Varsin luotettavana Apple-asiantuntijana tunnettu KGI:n anayytikko Ming-Chi Kuo raportoi hiljattain uuden iPhonen käyttävän 5,8-tuumaista näyttöä, jonka asettelu poikkeaa totutusta. Hänen mukaansa 5,8 tuuman OLED-näyttö tulevassa iPhonessa kattaa käytännössä koko puhelimen etupuolen, mutta näytön alaosaa hyödynnetään kotinäppäimen ja Touch ID -sormenjälkitunnistimen korvaavaan ”toimintoalueeseen”. Näin varsinaiseksi aktiiviseksi näyttöpinta-alaksi jää 5,8 tuuman näytöstä 5,15 tuumaa – 2436 x 1125 pikseliä.

Näytön alareunaan jäävän toimintoalueen tarkkoja yksityiskohtia Kuo ei kertonut. Alueella tullaan esittämään virtuaalipainikkeita, mutta aivan varmasti ei vielä käynyt ilmi, voisiko näyttö joissakin tilanteissa toimia myös tavanomaisena näyttönä, esimerkiksi katseltaessa videoita koko ruudulla, vai esitetäänkö sillä vain ja ainoastaan toimintoalueen virtuaalipainikkeita ja muita toimintoja.

Erillistä kotinäppäintä ja sormenjälkitunnistinta ei enää ole, ja Kuon mukaan Apple ottaakin käyttöön uuden biometrisen tunnistusjärjestelmän. Viime aikoina on huhuttu erilaisten sensorien, kuten iirisskannerin tai 3D-kasvotunnistuksen tuloa iPhoneen. Aiemmin puhetta on ollut myös Touch ID:n integroimisesta näytön osaksi.

Etukamera

Ming-Chi Kuon mukaan tuleva iPhone tulee hyödyntämään uudenlaista, ”vallankumouksellista” etukameraa, joka toimii yhdessä infrapunasensorien kanssa. Infrapunasensorit antavat kamerajärjestelmälle syvyysinformaatiota kuvattavasta kohteesta ja mahdollistavat esimerkiksi käyttäjän tunnistamisen iiristen tai kasvojen piirteiden avulla. Lisäksi uudella kameralla voidaan tiettävästi kuvata jonkinlaisia ”3D-selfieitä”.

Takakamera

Takakameran osalta ei merkittäviä huhuja ole viime aikoina kantautunut, mutta todennäköisenä voidaan pitää, että uusi huippumalli tulee saamaan kaksoiskameran. Viime syksynä esitelty iPhone 7 Plus oli ensimmäinen kaksoiskameralla varustettu iPhone, ja mitä todennäköisimmin Apple tulee tuota kaksoiskameraa päivittämään tälle vuodelle. Yksi parannus voisi olla optisen kuvanvakaimen lisääminen myös pitkällä polttovälillä varustettuun teleobjektiiviin. Näin molemmat kameroista sisältäisivät optisen kuvanvakaimen.

Rakenne

Koska uusi iPhone-malli on saamassa hyvin merkittäviä uudistuksia, voidaan sen odottaa uudistuvan myös ulkoisesti. Uutuuden materiaaleiksi on useamman kerran huhuttu lasia ja ruostumatonta terästä. Samoja materiaaleja Apple käytti jo iPhone 4- ja 4s-malleissa, joissa teräsrungon etu- ja takaosa oli päällystetty lasipinnoilla.

Vaikka uusi iPhone käyttää huomattavan isoa näyttöä, tulee laite ulkomitoiltaan olemaan varsin siro, kiitos hyvin kapeiden näytön reunusten. Laitteen on sanottu olevan ulkomitoiltaan lähellä nykyistä, 4,7-tuumaisella näytöllä varustettua iPhone 7:ää.

Vaikka laite ei ulkomitoiltaan ole kasvamassa nykyisestä iPhone 7:stä, kerrotaan Applen sovittavan laitteen sisälle suhteessa selvästi aiempaa isomman akun. Akun kerrotaan olevan kapasiteetiltaan peräti 2700 milliampeerituntia. Näin akun kapasiteetti olisi lähellä nykyistä iPhone 7 Plus -mallia, joka sisältää 2900 milliampeeritunnin akun. iPhone 7 -mallin akun kapasiteetti puolestaan on 1960 milliampeerituntia. Aiempaa isomman akun mahdollistaa uudentyyppinen kerrostettu emolevyratkaisu, joka vie aiempaa vähemmän pinta-alaa laitteen sisällä.

Langaton lataus

Ehkäpä eniten suuntaan ja toiseen vatvottu ominaisuus tulevassa iPhonessa on langaton lataus. Muutamat muut puhelinvalmistajat ovat jo useamman vuoden käyttäneet langatonta latausta puhelimissaan, mutta Applen aiempien lausuntojen mukaan tähän asti nähdyt langattomat ratkaisut eivät tuo käyttäjälle lisäarvoa, kun puhelin pitää tarkasti asetella erityiselle latausalustalle.

Applen on moneen otteeseen huhuttu ottavan käyttöön uudentyyppisen langattoman latauksen, joka voisi toimia jopa usean metrin säteellä, eikä varsinaista latausalustaa tarvittaisi. Tiettävästi Apple on ollut kiinnostunut Energous-yhtiön kehittämästä WattUp-latausjärjestelmästä, mutta muun muassa sen huonon hyötysuhteen ja muiden heikkouksien vuoksi sitä ei tiettävästi olla iPhonessa ainakaan nykyisellään käyttämässä.

Näillä näkymin Apple aikoo käyttää monien muiden valmistajien tavoin standardin mukaista langatonta Qi-latausta, joka toimii induktiivisesti lähikontaktilla puhelimen ja latausalustan välillä. Apple myös liittyi hiljattain jäseneksi Wireless Power Consortiumiin (WPC), eli ryhmään yrityksiä, jotka ovat mukana kehittämässä langattoman latauksen Qi-standardia.

Voi tosin olla, ettei tuleva iPhone välttämättä lataudu muiden valmistajien alustoilla, sillä Apple Watchin latauksessa hyödynnetään jo nykyisellään Qi-standardiin perustuvaa ratkaisua, mutta mukana on tunnistus, jonka myötä lataus toimii vain Applen valmistamilla tai hyväksymillä latauslaitteilla.

Epäselvää on, tuleeko langaton lataus kaikkiin kolmeen ensi syksyn iPhone-malliin vai vain OLED-näytöllä varustettuun huippumalliin.

Tekniikka

Sisäkalujen osalta odotettavissa on ainakin uusi A-sarjan järjestelmäpiiri. iPhone 7:n A10 Fusion -piiri on ensimmäinen neljällä suoritinytimellä varustettu iPhonen järjestelmäpiiri, ja se sisältää kaksi tehoydintä raskaaseen työskentelyyn sekä kaksi vähän virtaa kuluttavaa ydintä kevyempiin tehtäviin. Tulevassa iPhonessa nähtäneen seuraava sukupolvi A-sarjan piireistä. Nykyinen A10 Fusion -piiri on valmistettu TSMC:n 16 nanometrin prosessilla, mutta seuraava sukupolvi käyttänee paremman hyötysuhteen mahdollistavaa 10 nanometrin prosessia.

TrendForcen tuoreen raportin mukaan tuleva iPhone tulee sisältämään kolme gigatavua RAM-muistia, nykyisen iPhone 7 Plussan tavoin. Tallennusmuistia on samaisen lähteen mukaan tulossa tarjolle versiosta riippuen 64 tai 256 gigatavua. Näin uusi malli poikkeaisi nykyisistä malleista, jotka ovat tarjolla 32:n, 128:n ja 256 gigatavun versioina.

Mitä muuta?

Käyttöjärjestelmäksi on hyvin suurella todennäköisyydellä tulossa iOS 11. Perinteisesti uusien iPhone-mallien julkaisu on tarkoittanut myös uuden iOS-version julkaisua, ja nykyistä iOS 10:tä seurannee iOS 11. Seuraavan iOS:n ensiesittely tapahtuu kesäkuussa Applen WWDC-konferenssissa, mutta kovin paljoa iOS:n uudistuksista ei vielä ole huhuttu.

Tulevan huippu-iPhonen on sanottu olevan myös kaikkien aikojen kallein iPhone. Valmistuskustannusten on arveltu kohoavan iPhone 7:n kustannuksista jopa 50–60 prosenttia, mikä samoilla katekertoimilla tarkoittaa myös myyntihinnan nousevan puolella, ja näin hinta olisi tuhannen dollarin tienoilla, mahdollisesti ylikin. Tällä hetkellä kallein iPhone-malli on iPhone 7 Plus 256 gigatavun muistilla. Yhdysvalloissa se maksaa 969 dollaria ja Suomessa 1139 euroa. Niinpä uuden huippu-iPhonen hinta Suomessa saattaa kohota jopa 1200 euroon.

Jos uutuuspuhelimen hinta hirvittää, kannattaa lukea, miten kovatasoisen matkapuhelimen saa nykyään vain 70 eurolla. Aiheesta kerrotaan täällä.

Lue myös: Himotuimmasta kännykästä tulikin valtava floppi - ei kiinnostanutkaan ketään!

Lue myös: Samsung haluaa estää tulevat puhelinräjähdykset - esitteli videon, jossa puhelin laitetaan koville

Yhteistyössä Teknavi

Kilpailut

Uusimmat