Kaikkien aikojen parhaat iPhone-kamerat julkistettiin

14.09.2017 20:00 - Teknavi / Markus Lehtiniitty - mobiili.fi

Apple vastaa kilpailijoidensa haasteisiin entistä paremmilla kameroilla. IPhone 2:ssa on kaksi takakameraa ja kuvanvakain.

Applen eilen julkistamissa uusissa iPhone 8:ssa ja iPhone 8 Plussassa sekä huippumalli iPhone X:ssä on myös aiempaa paremmat kamerat. Kameroihin tulleet parannukset jäivät eilisessä julkistushumussa monien muiden uudistusten, kuten iPhone X:n etupuolen kattavan OLED-näytön ja uuden Face ID -kasvontunnistuksen, varjoon. Alla luodaan katsaus, miten Apple on tänä vuonna iPhone-kameroita parantanut.

iPhone 8 ja iPhone 8 Plus: pääspeksit samoja, pinnan alla paljon on kuitenkin muuttunut

Vaikka iPhone 8:n takakamera on edelleen iPhone 7:n tavoin tarkkuudeltaan 12 megapikseliä, aukon kooltaan f/1,8 ja varustettu optisella kuvanvakaimella, on se kuitenkin todellisuudessa uusi. Kamerakenno on vaihtunut suurempaan ja nopeampaan. Kameraan pääsee 83 prosenttia aiempaa enemmän valoa. Mukana kameran rakenteessa on myös uusi värisuodatin. Lopputuloksena pitäisi olla Applen mukaan parempi värien kylläisyys, laajempi väridynamiikka ja vähemmän kohinaa kuvissa ja videoissa.

Uuden Apple A11 Bionic -järjestelmäpiirin sisältämä uusi kuvasignaaliprosessori tuo mukaan nopeamman automaattitarkennuksen, erityisesti hämärässä valossa, parannetun pikselien prosessoinnin kohentaen terävyyttä ja tekstuuria ja kehittyneemmän laitteistopohjaisen kohinanvaimennuksen.

iPhone 8 Plus saa myös edellä mainitut iPhone 8:n parannukset. Sen takakameroista molemmat on uusittu vastaavalla tavalla. Tarjolla on edelleen 12 megapikselin tarkkuus, 2x optinen zoom ja kameroiden aukkojen koot f/1,8 laajakulmaisessa pääkamerassa ja f/2,8 toisessa, telelinssillä varustetussa kamerassa. Optinen kuvanvakain löytyy edelleen iPhone 8 Plussassa vain pääkamerasta.

iPhone 8 Plussan kaksoiskameran tarjoamaa Muotokuva-tilaa on myös kehitetty eteenpäin. Siinä kuvauskohde on nyt aiempaa tarkempi ja tausta pehmentyy luonnollisemmin. iOS 11:n myötä myös Muotokuva-tilassa on hyödynnetään optista kuvanvakainta, ja kuvausvalo sekä HDR ovat käytettävissä.

Uusissa iPhone 8:ssa ja iPhone 8 Plussassa on myös uusi, edelleen neljästä LED-valosta koostuva kuvausvalo, joka Applen mukaan tarjoaa 40 prosenttia paremman valon yhtenäisyyden vähentäen ylivalottuneita kohtia. Uusi ominaisuus on myös hidas salamasynkronointi, jossa yhdistyvät alhainen suljinnopeus ja strobosalama. Siitä on Applen mukaan hyötyä heikossa valossa, kun kuvaan halutaan sekä kirkkaammin valaistu etualan kohde että kunnolla valotettu taka-ala.

iPhone X:ssä lisäksi optinen kuvanvakain tuplana – ja Muotokuva-tila myös etukameralle

Uusi huippumalli iPhone X saa myös edellä mainitut iPhone 8:n ja iPhone 8 Plussan parannukset, mukaan lukien uudet suuremmat ja nopeammat kamerakennot.

iPhone 8 Plussasta iPhone X eroaa myös toisen, telelinssillä varustetun kameran sisältämällä optisella kuvanvakaimella. Lisäksi toisen kameran aukon koko on iPhone X:ssä suurempi f/2,4. Molempien muutosten pitäisi käytännössä parantaa iPhone X:llä otettujen zoom-kuvien ja -videoiden laatua, erityisesti hämärämmissä olosuhteissa, kun kameralle pääsee suuremman aukon myötä enemmän valoa ja optinen kuvanvakain mahdollistaa kuvissa pidemmän valotusajan.

iPhone 8:n ja iPhone 8 Plussan tavoin myös iPhone X:ssä on uusi neljästä LED-valosta koostuva kuvausvalo, joka kuitenkin Applen mukaan iPhone X:ssä tarjoaa kaksinkertaisesti aiempaa paremman valon yhtenäisyyden vähentäen ylivalottuneita kohtia.

iPhone X:n etukamera, jota Apple kutsuu TrueDepth-kameraksi, sisältää iPhone 7 ja iPhone 8 -puhelinten tavoin 7 megapikselin kameran f/2,2-aukolla. iPhone X:n Face ID -kasvontunnistuksessakin käytettävien infrapuna-anturien mahdollistaman syvyysmittauksen ansiosta myös iPhone X:n etukamera kuitenkin saa saman Muotokuva-tilan kuin on tarjolla kaksoistakakameralla.

Muotokuva-kuvaustila laajenee valaistusvaihtoehdoin

Täysin uutena toimintona iPhone 8 Plus ja iPhone X saavat Muotokuvavalo-tilat, jotka laajentavat aiempaa Muotokuva-kuvaustilaa tuomalla mukaan erilaisten studiovalaistustapojen imitoinnein.

Luonnollisen valon lisäksi uudessa kuvaustilassa käyttöön voi valita studiovalon, ääriviivavalon, lavavalon ja mustavalkoisen mono-lavavalon.

iPhone X:ssä myös Muotokuvavalo-tila toimii myös etukameralla.

Nopeampaa videokuvausta tarkemmin

Uusilla iPhoneilla on mahdollista kuvata 4K-videota 30 fps -nopeuden lisäksi myös suuremmalla 60 fps -nopeudella sekä filmikuvausta vastaavalla 24 fps -nopeudella. Lisäksi 240 fps -nopeuden kuvaus onnistuu nyt korkeammalla 1080p-tarkkuudella aiemman 720p:n sijaan. Mahdollista on edelleen myös 30 / 60 / 120 fps 1080p sekä 30 fps 720p -videokuvaus.

Videokuvauksen parannukset ovat mahdollisia uuden A11 Bionic -piirin sisältämän laitteistopohjaisen video-enkoodauksen myötä. Se tuo videoihin mukaan myös reaaliaikaisen kuva- ja liikeanalyysin, mikä auttaa optimoimaan videokuvan koodausta.

Videokuvaus etukameralla onnistuu edelleen uusissakin iPhoneissa 1080p-tarkkuudella.

Animoidut emojit, Animojit, iPhone X:ssä

iPhone X:n TrueDepth-etukamera mahdollistaa myös Applen uudet animoidut emojit, eli Animojit. Ne ovat 12 tuttua emojia, mutta nyt liikkuvina versioina käyttäjän omien kasvojen mukaisesti. Lisäksi Animojeihin tallentuu myös ääni.

Animojeja voi lähettää osana iMessage-viestejä.

Clips-sovellus saa iPhone X:ssä Selfie Scenes -toiminnon

Applen Clips-videomuokkaussovellus saa iPhone X:ssä uuden Selfie Scenes -toiminnon, joka vie selfiet osaksi animoituja 360-maisemia.

Optimoitu lisätyn todellisuuden sovellusten käyttöön

Applen mukaan uudet iPhone-kamerat on optimoitu myös lisätyn todellisuuden sovelluksille. Kunkin laitteen kamerat kalibroidaan yksilöllisesti tehtaalla. Sisuksista iPhoneista löytyvät uudet kiihtyvyysanturi ja gyroskooppi. Lopputuloksena pitäisi olla täsmällinen tosimaailman ja lisätyn todellisuuden objektien yhdistäminen. Merkitystä lisätyn todellisuuden kykyjen parantamisella on myös A11 Bionic -piirin paremmilla kyvyillä. Esimerkiksi uusi kuvasignaaliprosessori suorittaa reaaliaikaista valaistuksen analysointia.

iOS 11 tuo uudet pienemmän tallennustilan kuva- ja videoformaatit

Uudet iPhonet hyötyvät aiempien tavoin myös uuden iOS 11 -käyttöjärjestelmän tuomista parannuksista.

Apple ottaa käyttöön kuvissa HEIF- ja videoissa HEVC-pakkausformaatin. Molemmat laskevat tiedostokokoa jopa 50 prosentilla kuvanlaadusta tinkimättä. Koska uudet formaatit vaativat monimutkaisempaa laskentaa, rajoittuvat ne vain Applen A9:llä tai uudemmalla piirillä varustettuihin laitteisiin eli esimerkiksi iPhone 6s:ään ja uudempiin

Lisäksi iOS 11:ssä valokuvien yhteydessä ennen ja jälkeen hetken videota tallentavat Live Photos -kuvat muuttuvat monipuolisemmiksi uusilla silmukka-, edestakaisin- ja pitkä valotus -valinnoilla. Lisäksi pääkuvaa voi vaihtaa kuvan ottamisen jälkeen. Kamera saa myös uusia suodattimia.

Lue myös: Apple julkaisee huippu-iPhonen - langaton lataus, kasvotunnistus ja ei edes kotinappulaa?

Lue myös: Huhu: "Seuraavan sukupolven pienempi iPhone" tulee alkuvuodesta

Yhteistyössä Teknavi

Kilpailut

Uusimmat