Apple julkaisee huippu-iPhonen - langaton lataus, kasvotunnistus ja ei edes kotinappulaa?

09.08.2017 08:45 - Teknavi / Markus Lehtiniitty - mobiili.fi

Useiden vuodettujen ja annettujen tietojen valossa kokosimme kaiken sen, mitä nyt jo uskotaan varmaksi Applen syyskuussa julkaisemasta iPhonesta.

iPhone-huhut ja -paljastukset jatkuvat jokapäiväisinä, mutta myös julkistus alkaa jo lähestyä – mahdottoman montaa viikkoa Applen tilaisuuteen ei enää aikaa ole.

Nyt onkin jälleen hyvä hetki luoda napakka kokonaiskatsaus siihen, mitä uudesta iPhonesta jo tiedetään – ja mitä ei. Alla läpikäydyt tiedot perustuvat lukemattomiin eri iPhone-huhuihin, -paljastuksiin ja -vuotoihin sekä erityisesti niiden luomaan kokonaiskuvaan viimeisten kuukausien aikana.

Mallinimi

Applelta odotetaan ensinnäkin kolmea uutta iPhone-mallia. Nykyisistä iPhone 7 ja iPhone 7 Plussasta tullaan näkemään hieman päivitetyt versiot, mutta päähuomio kiinnittyy niiden lisäksi tulevaan uuteen huippu-iPhoneen. Tämän huippu-iPhonen mallinimestä ei ole vielä mitään tietoa, vain pelkkiä spekulaatioita. Loogisin jatko sarjassa olisi yksinkertaisesti iPhone 8, mutta iPhonen 10-vuotisen historian merkeissä myös iPhone X ja iPhone 10 ovat nousseet esille. Lisäksi muun Apple-malliston perusteella mahdollisia nimiä ovat myös iPhone Pro (iPad Pro ja MacBook Pro jo tuttuja) kuin myös iPhone Edition (Apple Watch Edition on malliston kallein huippuvaihtoehto).

Näyttö ja rakenne

Huippu-iPhonen monista uudistuksista merkittävin lienee näyttö. Se tulee kattamaan lähes koko puhelimen etupuolen pienin reunuksin lukuun ottamatta ainoastaan keskellä yläreunassa olevaa lovea, jossa sijaitsevat puhelinkuuloke, etukamera sekä uudet 3D-anturit, jotka mahdollistavat toisen huippu-iPhonen suurimmista uudistuksista.

5,8 tuuman kokoisen näytön tarkkuudeksi näyttäisi olevan tulossa 2436×1125 pikseliä, kun tähän asti iPhoneissa eniten pikseleitä on nähty 5,5 tuuman Plus-malleissa, 1920×1080 pikseliä.

Yltä löytyvä kuva on juuri vuotanut. Kuvasta kertoi Techtastic.nl-sivusto.

Merkittävä muutos muodon, koon ja tarkkuuden ohella näytössä on vaihdos LCD:stä OLED-teknologiaan ensimmäistä kertaa iPhonessa. Perinteisesti OLED-näytöt tarjoavat Applen tähän asti käyttämiä LCD-näyttöjä rikkaamman väritoiston, paremman kontrastin sekä nopeamman vasteajan. Lisäksi OLED-paneeleista on helpompaa tehdä taipuvia ja ohuempia, mikä mahdollistaa erilaisen muotoilun.

Huippu-iPhonessa näytön odotetaan olevan suora, mutta lasi voi hieman kaartua reunoja kohti. Myös takapinta on muuttumassa jälleen lasiseksi muutaman metallirakenteisen iPhone-sukupolven jälkeen. Alumiinin sijaan uuden huippu-iPhonen sivuja kiertävän rungon odotetaan olevan ruostumatonta terästä.

Pölyn- ja vedenkestävyyden tason pitäisi parantua iPhone 7 -puhelinten IP67-luokittelusta IP68:aan. Käytännössä tämä tarkoittaa testattua vedenkestävyyttä 1,5 metrin syvyyteen asti 1 metrin sijaan.

Apple-tietäjänä tunnettu KGI Securitiesin analyytikko Ming-chi Kuo kertoi tänään tulevien iPhone-mallien tulevan vain kolmena värivaihtoehtona: musta, hopea ja kulta.

Ohjelmiston toiminta uudella näytöllä

Yksi avoimia kysymyksiä uudessa huippu-iPhonessa on sen iOS 11 -käyttöliittymän mukautuminen uudelle näytölle, joka poikkeaa kuvasuhteeltaan, pyöreiltä kulmiltaan sekä yläreunaltaan aiemmista iPhoneista.

Uuden iPhonen odotetaan useimmissa tilanteissa tarjoavan näytöllä virtuaalisen kotipainikkeen, kun erillistä näytön ulkopuolista painiketta ei enää luonnollisesti ole.

Avoimia kysymyksiä käyttöliittymässä ovat muun muassa ratkaisu yläreunassa – näytetäänkö tilapalkin tiedot mustalla taustalla, jolloin ne ikään kuin sulautuvat tasaiseksi mustaksi osaksi näytössä olevan loven kanssa – sekä alareunan toimintoalueen mahdollisten muiden painikkeiden toiminta virtuaalisen kotipainikkeen lisäksi.

Lopullinen vahvistus yksityiskohdista käyttöliittymässä saataneen vasta Applen julkistaessa uuden iPhonen.

Face ID -kasvontunnistus

Jo edellä mainitut etupuolelta näytön lovesta löytyvät uudet 3D-anturit mahdollistavat huomattavasti aiemmin muissa älypuhelimissa nähtyä edistyneemmän kasvontunnistuksen. Mahdollisesti Face ID:ksi nimettävä Applen ratkaisu on korvaamassa uudessa huippu-iPhonessa sormenjälkitunnistuksen eli Touch ID:n. Sormenjälkitunnistinta ei uudessa huippu-iPhonessa enää ole.

Face ID -järjestelmä rakentuu 3D-antureille, jotka hyödyntävät myös infrapunavaloa. Tämän ansiosta tunnistuksen pitäisi onnistua myös hämärässä – ehkä jopa täysin pimeässä. Lisäksi kasvontunnistuksen on raportoitu toimivan myös erilaisista kulmista, esimerkiksi iPhonen ollessa pöydällä, jolloin se ja anturit eivät ole suoraan kasvojen edessä. Face ID:n odotetaan olevan Touch ID:tä nopeampi, turvallisempi ja varmatoimisempi tunnistautumistapa.

Face ID on korvaamassa Touch ID:n uudessa iPhonessa kaikissa sen tähänastisissa käyttötarkoituksissa eli puhelimen avaamisessa lukituksesta, Apple Pay -maksujen vahvistamisessa kuin myös käytössä tunnistautumismenetelmänä Applen omissa ja asennetuissa sovelluksissa.

Apple on ostanut kasvontunnistusta kehittäviä yrityksiä, kuten israelilaisen RealFacen.

Kamerat

Huippu-iPhone on saamassa taakse kaksoiskameran, jonka odotetaan olevan eteenpäin kehitetty versio iPhone 7 Plussassa nähdystä 2x optisen zoomin kamerasta. Tarkkoja yksityiskohtia uuden huippu-iPhonen kameroiden tarkkuudesta, aukon koosta tai muista teknisistä määreistä ei ole vielä paljastunut.

Kaksoiskamera on järjestelty uudella tavalla pystyasentoon ja iPhone 7 Plussasta poiketen LED-kuvausvalo on takapinnasta kohoavan kamera-alueen sisällä kameroiden välissä.

Videokuvauksessa huippu-iPhonen odotetaan tukevan uutta nopeampaa 4K-videokuvausta 60 kuvan sekuntinopeudella niin taka- kuin etukameroillaan. Kameraohjelmiston odotetaan saavan myös SmartCam-toiminnon, joka mahdollisesti tekoälyä hyödyntäen valitsee tilanteeseen sopivat kuvausasetukset.

Lisäksi ainakin etukameralla kuvatessa voi uusi iPhone mahdollisesti hyödyntää uusia 3D-antureitaan ja tukea aiempaa kehittyneempiä selfie-kuviin lisättäviä 3D-maskeja.

Langaton lataus ja pikalataus

Lasinen tausta uuden iPhonen rakenteessa avittaa yhden perinteisen iPhonen puutteen korjaamisessa: uutuus on saamassa tuen langattomalle lataukselle. Toistaiseksi Applen langattoman lataamisen ratkaisun yksityiskohtia ei tiedetä. Apple on liittynyt Qi-standardia kehittävän Wireless Power Consortiumin jäseneksi, mutta se ei vielä takaa Applen ratkaisun yhteensopivuutta muiden latausalustojen kanssa.

iPhonen odotetaan joka tapauksessa saavan induktiivisesti toimivan langattoman latauksen, joka vaatii käytännössä puhelimen asettamisen latausalustalle. Apple tulee tekemään oman latausalustansa, jota myydään erikseen eikä se ole osa puhelimen myyntipakkausta.

Lisäksi uusi iPhone tulee tukemaan myös aiempaa nopeampaa pikalatausta, joka hyödyntää korkeampaa latausjännitettä. Myöskään pikalaturi ja sen vaatima Lightning-USB-C-kaapeli eivät välttämättä tule mukana myyntipakkauksessa, vaan pitää ostaa erikseen.

Sisäinen tekniikka

Sisäänsä uusi huippu-iPhone on epäilemättä saamassa uuden Apple A11 -järjestelmäpiirin, josta ei kuitenkaan toistaiseksi tiedetä juuri mitään yksityiskohtia. Applen on huhuttu kehittävän tekoälylaskentaan räätälöityä piiriä, mutta vielä ei tiedetä, tullaanko tätä näkemään A11:ssä ja siten uudessa iPhonessa.

Yhden huhun mukaan huippu-iPhone tulisi saataville vain 64 ja 256 gigatavun tallennusmuistivaihtoehtoina.

4G LTE -yhteyksissä uusi huippu-iPhone nostaa tuetun enimmäisnopeuden todennäköisesti 600 megabittiin sekunnissa iPhone 7 -puhelinten 450 megabitistä. Valituilla markkinoilla, kuten Yhdysvalloissa ja Kiinassa, iPhonen odotetaan edelleen sisältävän Qualcommin ja useimmissa muissa maissa Intelin modeemipiirin. Yhteyksissä yksi mahdollinen lisäys on tuki uudelle Bluetooth 5.0:lle, mutta varmistusta tälle ei ole vielä nähty.

Huippu-iPhonen sisältä löytyvän akun odotetaan olevan L-mallinen ja kapasiteetiksi on mainittu 2 700 milliampeerituntia. Nykyisin iPhone 7:ssä on 1 960 milliampeeritunnin ja iPhone 7 Plussassa 2 900 milliampeeritunnin akku.

Lisäksi uudessakin iPhonessa odotetaan edelleen olevan vain Lightning-liitäntä ja nano-SIM-korttipaikka. Kahden SIM-korttipaikan versiosta ei ole tänä vuonna juuri liikkunut huhuja.

Julkistus- ja myyntiintuloaikataulu

iPhone-julkistus tapahtuu näillä näkymin syyskuussa. Myyntiintulo on vielä kysymysmerkki. Joillakin markkinoilla ja joissakin määrin myös uusi huippu-iPhone saattaa ehtiä myyntiin vielä syyskuun aikana, mutta ainakin paremman saatavuuden odotetaan venyvän lähemmäs loppuvuotta.

KGI Securitiesin analyytikon Ming-chi Kuon mukaan iPhone 7s, iPhone 7s Plus ja uusi huippu-iPhone julkistetaan kaikki samassa tilaisuudessa syyskuussa ja myös koko kolmikon myyntiintulopäivämäärä on sama. Huippu-iPhonen saatavuus tulee kuitenkin olemaan aluksi erittäin heikko. Sen massatuotanto on alkamassa vasta syyskuun puolivälissä, kun iPhone 7s:n ja iPhone 7s Plussan tuotanto on jo nyt käynnistynyt. Kuluvan vuosineljänneksen aikana Apple saa valmiiksi vain 2-4 miljoonaa huippu-iPhonea, mutta määrä kohoaa nopeasti vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Suoraan kaupan hyllystä myytäväksi uutta huippu-iPhonea ei välttämättä kuitenkaan riitä laajasti edes tämän vuoden puolella.

Myyntiintulopäivämääristä eri maissa, kuten Suomessa, täysin varmaa tietoa saataneen vasta aikaisintaan Applen julkistustilaisuudessa.

Hinta

Uudesta huippu-iPhonesta voidaan odottaa toistaiseksi kalleinta iPhonea. Yhdysvaltojen dollareissa mitattuna on ollut paljon puhetta 1 000 dollarin iPhonesta.

Nykyisen iPhone 7 Plussan dollarihinnat ovat 769, 869 ja 969 dollaria 32, 128 ja 256 gigatavun tallennusmuistilla. Vastaavat eurohinnat ovat 919, 1 029 ja 1 139 euroa.

Kun yhdistetään puheet 1 000 dollarista ja Applen nykyiset eurohinnat, voidaan pitää lähes päivänselvänä uuden huippu-iPhonen lähtöhinnan olevan Suomessa yli 1 000 euroa – ja jopa reilustikin. Uudet iPhone 7s ja iPhone 7s Plus todennäköisesti tulevat suunnilleen samoin hinnoin kuin edeltäjänsä, mikä tarkoittaa huippu-iPhonen muodostavan näiden yläpuolelle uuden hintaportaan. Jos lähtöhintaa euroissa uudelle iPhone-malliston huippumallille 64 gigatavun tallennusmuistilla pitäisi arvata, ei 1 099 euroa tule todennäköisesti olemaan kaukana todellisuudesta.

Yhteistyössä Teknavi

Kilpailut

Uusimmat