Kuva: Shutterstock

Elefantit ovat lähes immuuneja syövälle - tutkijat uskovat läpimurtoon sairauden torjunnassa

15.08.2018 20:45 - Katariina Auvinen

Tutkijoiden mukaan kokonsa ja pitkäikäisyytensä vuoksi melkein jokaisella elefantilla pitäisi olla syöpä.

Elefantti on suurikokoinen eläin, jolla on ensinnäkin miljoonia ja miljoonia soluja ja sen lisäksi nämä eläimet ovat hyvin pitkäikäisiä. Tutkijat ovatkin hämmästyneet siitä, että elefantteja harvoin piinaa sairaus, joka koskettaa monia ihmisistä, nimittäin syöpä. 

- Kokonsa ja pitkäikäisyytensä puolesta melkein jokaisella norsulla pitäisi olla syöpä. Sen sijaan alle viisi prosenttia kaikista eläimistä saa ja kuolee syöpään, kertoo syöpäsairauksiin erikoistunut tutkija ja lääkäri Joshua Schiffman

Schiffman tutkii muun tiimin kanssa Yhdysvaltojen Utahin yliopistossa elefantteja sekä muita eläimiä, jotka ovat kehittäneet luonnollisen resistanssin syöpää vastaan. Elefanteille tällainen tila on syntynyt aikojen saatossa. Tutkijoiden mukaan tästä voisi olla hyötyä ihmisille syövän torjunnassa. Toinen tällainen laji on grönlanninvalas, jolla on havaittu olevan samanlainen resistanssi syöpää vastaan. 

- Olemme lähellä läpimurtoa. Jos voimme selvittää, miten tällainen tilanne syntyy ja mitkä asiat vaikuttavat resistenssin syntymiseen, voimme alkaa miettimään, miten tätä voisi hyödyntää ihmisten hoitoon, Schiffman pohtii. 

Yksi resistanssiin johtava tapahtuma voi saada sykäyksen geeneistämme. Tiistaina julkaistussa Cell Reports -julkaisussa kerrotaan "zombie" -geenistä, joka DNA:n aiheuttaman vahingon johdosta aiheuttaa sen, että solu kuolee. 

- Jos solu tappaa itsensä, niin vahingoittuneella DNA:lla ei ole koskaan mahdollisuutta kehittyä syöväksi, kertoo tutkija Vincent. J. Lynch Chicagon yliopiston evoluutiobiologi. 

Tutkijat uskovat kuitenkin löytävänsä läpimurron lähiaikoina. Tutkijat uskovat, että on monia sellaisia asioita ja tapahtumaketjuja, jotka voivat luoda niin sanotun syöpäresistanssin. 

- Yksi niistä löytyy elefanteilta, joita tutkimme nyt ahkerasti, Lynch kertoo. 

Lue myös: Miten monta jalkaa kuvan elefantilla on? Optinen illuusio sekoittaa pään

Lähde: CNN

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat