Varoitus Huawei-puhelimen omistajille - Googlen sovelluksia ei voi enää päivittää elokuun jälkeen

21.05.2019 10:45 - Teknavi / Markus Lehtiniitty - mobiili.fi

Googlen sovelluksia pystyy päivittämään näillä näkymin vain elokuun loppuun saakka.

Yhdysvaltojen kauppaministeriö on myöntänyt Huaweille 90 päivää kestävän väliaikaisen yleisen lisenssin liiketoiminnan ja kaupankäynnin jatkamiseen yhdysvaltalaisten yhtiöiden kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kauppaministeriö asetti Huawein kieltolistalle viime viikon perjantaina. Sunnuntaina julki tuli tieto siitä, että tämä merkitsee myös Googlen Android-yhteistyön lopettamista ja sen myötä Googlen sovellusten ja taustapalvelujen poistumista Huawei-laitteista.

Kauppaministeriön väliaikainen ja rajoitettu päätös mahdollistaa Huaweille ylläpitää ja tukea olemassa olevia verkkoja ohjelmistopäivityksillä ja korjauksilla sekä lisäksi julkaista älypuhelimilleen ohjelmistopäivityksiä ja korjauksia.Väliaikainen lupa liiketoimiin Huawein kanssa koskee laitteita, jotka ovat olleet saatavilla julkisesti 16. toukokuuta tai aiemmin.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Huawei voi jatkaa päivityksiä olemassa olleille laitteilleen elokuun loppuun, 29. elokuuta, asti. Lupa ei mahdollista Huawein tekevän hankintoja Yhdysvalloista liittyen uusiin laitteisiin.

Mikäli päätökseen ei tule muutoksia, se tulee vaikuttamaan radikaalisti uusiin laitteisiin. Uusissa laitteissa ei enää mukana Googlen sovelluksia, kuten Google Play -sovelluskauppa, Google Chrome -selain, Gmail-sähköposti ja monet muut. Käytännössä sovellukset saattaa saada toimimaan laitteissa itse asentaen, mutta myös tämä voi olla hankalaa tai jopa mahdotonta. Uusissa laitteissa ei enää Googlen taustalla toimivia Play-palveluja (Play Services) ja muita Googlen taustapalveluja. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi, etteivät monien Android-sovellusten sisältämät sijainti- ja karttatoiminnot toimi ilman kehittäjien tekemiä muutoksia, kuten eivät myöskään ilmoitukset. Uusissa laitteissa huomattavasti hitaammat käyttöjärjestelmäpäivitykset, koska Huawei ei saa enää Googlelta ennakkotietoa Androidin uusista merkittävistä versioista eikä myöskään tietoturvakorjauksista.

Jo käytössä olevien laitteidenkin osalta tulevien suurempien käyttöjärjestelmäpäivitysten osalta tilanne on vielä epäselvä. Huawei on kommentoinut ainoastaan tietoturvapäivitysten suunnitellusta jatkosta. Google on toistaiseksi kommentoinut vasta Google Play -sovelluskaupan ja Google Play Protectin pysyvän käytössä eikä ole sanonut mitään päivitysten saatavuudesta.

Lue myös: Nainen tiputti puhelimensa veteen, ystävällinen maitovalas palautti sen - katso uskomaton video

Lue myös: Kim Kardashianin vanhemmuutta arvostellaan tuoreen kuvan takia - ymmärrätkö syyn?

Lähde: Reuters

Yhteistyössä Teknavi

Kilpailut

Uusimmat