Kuva: Shutterstock

Puhelinsoittohuijaukset ovat nyt nousussa - tunnista huijauspuhelu aidosta

08.04.2023 22:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Omakin numero saattaa tietämättä päätyä vääriin käsiin.

Traficom Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa, että ilmoitukset suomalaisten puhelinnumeroiden päätymisestä huijaustarkoitukseen ovat juuri nyt selvässä nousussa.

Nyt huijareilla erityisessä suosiossa on suomalaisten puhelinnumeroiden väärentäminen, jolloin ulkomailta tuleva puhelu saadaan huijauksen uhrin näkökulmasta näyttämään turvallisemmalta ja helpommin vastattavalta. Usein käytetty tekniikka on esimerkiksi, että soittaja väittää olevansa teknisestä tuesta ja tarvitsevansa etäyhden huijattavan tietokoneelle. Jos tähän suostuu, ovat kaikki tiedot käytännössä vapaata riistaa.

Huijaria voi olla toisinaan hyvinkin vaikea erottaa oikeasta puhelusta, mutta Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Niclas Koskinen muistuttaa, että esimerkiksi kiireen tunnun pitäisi alkaa soittaa hälytyskelloja. Silloin huijari todennäköisesti yrittää ehtiä kalastella tietoja ennen kuin ehdit alkaa epäillä mitään.

"Jos saat puhelun tuntemattomasta numerosta, voit kuunnella, mitä asiaa soittajalla on. Soittajan kiire asiansa suhteen sekä henkilötietojen tai pankkitunnusten kyseleminen voivat paljastaa puhelun vilpillisyyden ja tietojen luovuttamista kannattaa harkita hyvin tarkkaan", Koskinen kuvailee tiedotteessa.

Epäilyttäviin numeroihin ei myöskään kannata yrittää soittaa takaisin. 

Joskus kenen tahansa täysin ulkopuolisen puhelinnumero saattaa päätyä väärään käyttötarkoitukseen huijareiden toimesta. Jos saat tietää oman numerosi tulleen kaapatuksi, ole välittömästi yhteydessä omaan operaattoriisi. 

Lue myös: Verkkotunnistautumista käyttävä saattaa nyt tulla huijatuksi - erota huijaussivu vain parista kirjaimesta

Lue myös: Uusi viestihuijaus voi äkkiä johtaa Facebook-tilin menetykseen: "Johtanut lähes poikkeuksetta tilin murtoon"

Lue myös: Saitko viestin rästissä olevasta vuokrasta? Kyseessä voi olla huijaus

Kilpailut

Uusimmat