Kuva: Shutterstock

Tällä hetkellä viestihuijauksissa on selvä trendi - OP varoittaa vakavasta uhasta

16.11.2023 20:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Huijausviestejä lähetellään valtaville massoille sattumanvaraisella logiikalla.

OP-pankki tiedottaa huolestuttavaa vauhtia lisääntyneistä kalasteluviesteistä ja huijauksista.

OP:n mukaan kuluneen vuoden aikana tapaukset ovat selvästi lisääntyneet aiemmasta, ja huijauksia lähetellään ihmisille täysin sattumanvaraisesti. Kukaan ei siis ole turvassa huijausyrityksiltä.

OP jatkaa tiedotteessaan myös, että trendi huijauksissa on selvä. Yleisimpiä kalastelukeinoja näyttäisivät olevan tekstiviesti- ja sähköpostihuijaukset. Huijauksissa toistuu kuitenkin yleensä kaava yrittää saada urkittua kohteen pankkitunnuksia. Lisäksi huijaukset saattavat nyt tulla kuitenkin myös puhelinsoiton muodossa tai esimerkiksi paineen ja paniikin tunnetta kasvattamalla kuten varoittamalla tilin jäädyttämisestä.

Huijata yritetään mitä moninaisemmin keinoin. Tyypillisesti huijausviesti on tulevinaan suoraan OP:n nimissä, ja siinä varoitetaan esimerkiksi epätyypillisestä liikenteestä kortilla, avaamattomista viesteistä verkkopankissa tai muuta, millä yritetään saada kohde luovuttamaan tietoja tai siirtymään linkin kautta huijaussivustolle. OP:n väärinkäytösten hallinnan päällikkö Kim Sirén muistuttaa, että pankki ei koskaan viestitse pyytele tällaisia tietoja. Viestit eivät myöskään sisällä linkkejä.

"Edes maksun vastaanottoa tai peruutusta varten pankki ei pyydä asiakasta kirjautumaan linkistä tai kertomaan pankkitunnuksia. Jos asiakas saa viestin, jossa ohjataan op.fi-palveluun linkin kautta, se on huijaus. Linkkiä ei kannata klikata tai tehdä mitään muutakaan, mitä viestissä mahdollisesti pyydetään", Sirén kommentoi tiedotteessa.

Nyrkkisääntönä onkin hyvä pitää, että automaattisesti ei kannata ryhtyä viestin pyytämiin toimenpiteisiin, vaikka se voisikin olla ensireaktio. Koskaan ei myöskään voi hävitä mitään, jos pankkiin ottaa yhteyttä kysyäkseen, mistä on kysymys. Tuntemattoman pyynnöstä ei koskaan kannata tehdä tilisiirtoja tai esimerkiksi asentaa laitteelle mitään ohjelmia. 

Lue myös: Nettisivuhuijaukset näyttävät nyt aiempaakin aidommilta - katso, miten tunnistat aidon nettisivun

Lue myös: Moni saa nyt aidolta kuulostavan puhelinsoiton - kyseessä on kuitenkin pirullisen älykäs huijaus

Lue myös: Verkkotunnistautumista käyttävä saattaa nyt tulla huijatuksi - erota huijaussivu vain parista kirjaimesta

Lähde: OP

Kilpailut

Uusimmat