Kuva: Shutterstock

Moni saa nyt aidolta kuulostavan puhelinsoiton - kyseessä on kuitenkin pirullisen älykäs huijaus

01.05.2023 08:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Huijaukset ja huijarit kehittyvät valitettavasti koko ajan.

Erilaiset puhelu- ja tekstiviestihuijaukset tuntuvat muuttuvan hetki hetkeltä viekkaammiksi. Tällä hetkellä Traficomin Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa trendinä olevan "teknisestä tuesta" saapuvien puhelujen.

Puheluissa soittaja esittää olevansa jonkin organisaation kuten usein esimerkiksi Microsoftin tai Amazonin teknisestä tuesta. Soittaja saattaa kertoa, että huijauksen uhrilla on tietokoneessaan virus ja pyytää asentamaan koneelleen ohjelman, joka mahdollistaa etäyhteyden ottamisen koneeseen ja "viruksen poistamiseen". Todellisuudessa ohjelma itsessään voi olla haittaohjelma tai mahdollistaa ulkopuoliselle pääsyn tietokoneelle ja henkilötietoihin myös aina myöhemmin.

Tunnista huijari

Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Taneli Kaivola kuvailee, että huijaukset ovat nykyään hyvin kehittyneitä. Myös vanhempia ihmisiä pitäisi muistuttaa olemaan valppaana huijausten suhteen.

"Huijauksia on paranneltu pitkään, joten ei ole mikään häpeä, jos on päätynyt huijauksen uhriksi. Mikäli lähipiirissä on iäkkäämpiä tai muuten tietoteknistä tukea tarvitsevia, olisi hyvä kertoa myös heille, että teknisen tuen huijauksia on jälleen liikkeellä, eikä rikollisten väitteitä tule uskoa", kommentoi Kaivola.

Yleisesti ottaen huijauksissa on usein yhdistäviä piirteitä. Huijarilla saattaa esimerkiksi tuntua olevan asioineen kiire, sillä tarkoituksena on saada sinut hätääntymään ja toimimaan ennen kuin ehdit harkita. Puhelu voi myös tulla tuntemattomasta tai ulkomaalaisesta numerosta, ja siinä voidaan puhua englantia. Hälytyskellojen pitäisi soida myös silloin, jos soittaja tai viestin lähettäjä tavalla tai toisella yrittää pyytää henkilö- tai tilitietojasi. Jos et ole täysin varma soittajan henkilöllisyydestä, ei mitään tietoja pidä mennä kertomaan.

Huijauksilta voi yrittää suojautua esimerkiksi jättämällä vastaamatta epäilyttäviin numeroihin ja tarkistamalla numeron alkuperän myöhemmin. Tuntemattomiin numeroihin ei myöskään kannata soittaa takaisin. Jos epäilet jo tulleesi huijatuksi, ole välittömästi yhteydessä poliisiin ja mahdollisesti myös pankkiisi.

Lue myös: Verkkotunnistautumista käyttävä saattaa nyt tulla huijatuksi - erota huijaussivu vain parista kirjaimesta

Lue myös: Saitko viestin rästissä olevasta vuokrasta? Kyseessä voi olla huijaus

Kilpailut

Uusimmat