Kuva: Fotolia

Mies, missä iässä tahdot lapsia? Lue, miksi 30-vuotiaana on parempi kuin neljäkymppisenä

19.05.2016 19:30 - Senni Loikala

Hedelmällisyyden asiantuntijat suosittelevat, etteivät miehet viivyttelisi kovin myöhään perheenlisäystä.

Daily Mail -lehti uutisoi hedelmällisyyden asiantuntijoiden kehotuksesta, että miehet hankkisivat lapsia ennen 40:tä ikävuotta. Asiantuntijoiden mukaan riskinä on muussa tapauksessa altistaa jälkikasvu muutamille sairauksille.

Asiantuntijat viittaavat tutkimukseen, jonka mukaan yli 40-vuotiaiden miesten lapsilla on lähes kuusi kertaa suurempi riski autismiin, kuin alle 30-vuotiaiden miesten jälkikasvulla.

Lisäksi myöhäisellä iällä isäksi tuleminen lisää todennäköisyyttä, että lapsella olisi Downin syndrooma tai mielenterveysongelmia. Daily Mailin mukaan myöhään hedelmöittäminen lisää lapsen riskiä syntymävikojen lisäksi myös jopa skitsofreniaan.

Syynä myöhään isäksi tulemisen riskeille on sperman laadun heikkeneminen ikääntyessä. Tuolloin miehen sperma sisältää todennäköisemmin vaurioita kuin nuorempana. Erilaisten sairauksien riskit eivät koske pelkästään omia lapsia, vaan myös tulevia lapsenlapsia, väitetään Daily Mailissa.

- Paras neuvo miehille on, että he yrittäisivät perheenlisäystä ja saisivat perheen ennen kuin he ovat 40-vuotiaita; tällöin maksimoidaan mahdollisuudet terveeseen vauvaan, tutkija ja hedelmällisyyden asiantuntija Allan Pacey kertoo.

Kaikki asiantuntijat eivät ole samaa mieltä, että yli 40-vuotiaana hedelmöittäminen kasvattaisi huomattavasti riskiä siihen, että jälkikasvu altistuisi erilaisille sairauksille.

Lähde: Daily Mail

Lue myös: Miehen kannattaa nukkua alasti - seuraus kiinnostaa myös naisia

Kilpailut

Uusimmat