Kuva: Fotolia

Naiset kärsivät ahdistuksesta selvästi miehiä useammin - riskiryhmässä alle 35 vuotiaat

07.06.2016 15:45 - Emmi Moilanen

Ahdistuksen syntymiseen vaikuttavat useat eri tekijät. Tutkijoiden mukaan erot ovat naisten ja miesten välillä merkittäviä.

Glamour uutisoi Cambridgen yliopiston tekemästä tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan naiset ovat kaksi kertaa alttiimpia kokemaan ahdistuksen tunteita kuin miehet. Brain and Behaviorissa julkaistu tutkimus osoittaa myös, että suurimmassa riskiryhmässä ovat nuoret, alle 35-vuotiaat naiset.

Psykologi ja ahdistusasiantuntija Alicia H. Clark ei ole yllättynyt tuloksista.

- Viimeisen vuosikymmenen aikana erilaiset ahdistusoireyhtymät ovat olleet kasvussa erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa, Clark kertoo.

Clarkin mukaan tarkkaa syytä sille, minkä takia juuri naiset ovat alttiimpia kokemaan ahdistusta, ei ole vielä löydetty. Tutkijat epäilevät, että tämä voi johtua kahdesta tekijästä. Toinen näistä syistä on evoluutio. Kautta aikojen naiset ovat huolehtineet jälkeläisistään, jonka seurauksena evoluutiotutkijat arvelevatkin naisille kehittyneen korkeampi varovaisuuden sekä suojelevaisuuden tunne.

- Miehet puolestaan ovat aina ottaneet enemmän riskejä esimerkiksi elättäjinä, Clark toteaa.

Toinen vaikuttavista tekijöistä näyttäisi olevan aivokemiamme. Neurotutkijat ovat selvittäneet, että aivoaines, joka välittää tietoa oikean ja vasemman aivopuoliskon välillä, on suurempi naisen aivoissa. Tämä viittaa naisten olevan taipuvaisia intuitiiviseen sekä analyyttiseen ajatteluun. Miehet aivot puolestaan ovat rakentuneet keskittymään enemmän motorisiin taitoihin.

- Tällainen aivoeroavaisuus on merkittävää niin ahdistuksen kuin ennakointikyvyn, tunteellisuuden ja riskeiltä suojautumisen kannaltakin, Clark sanoo.

- Naisilla näyttää olevan myös parempi kyky tunnistaa ja ottaa huomioon erilaiset riskitekijät. Tämä voi osaltaan selittää matalampaa kynnystä ahdistuksen kokemiseen, hän jatkaa.

Hormonit osasyynä

Myös hormonit ovat vaikuttava tekijä ahdistuksen syntymiseen. Tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden naisten hormonivaihtelun, tunneherkkyyden sekä ahdistuksen välillä.

- Naishormonit ilmenevät voimakkaampina tunteiden kokemisena, joka puolestaan voi johtaa suurempaan ahdistukseen, Clark selittää.

Kliinisen psykologian tohtorin John Mayerin mukaan naisten on todettu myös kertovan ahdistuksestaan muille miehiä useammin.

- Miehet eivät myönnä ahdistustaan, Mayer toteaa.

Voi kääntää voimavaraksi

Mayerin mukaan alle 35-vuotiaiden kokema ahdistus johtuu myös siitä, että tässä ikävaiheessa koetaan elämässä paljon asioita samanaikaisesti. Työnteko ja uralla eteneminen samaan aikaan kun pohtii, mitä haluaa itseltään, elämältään ja tulevaisuudeltaan voi käydä raskaaksi sekä nostaa ahdistuksen tasoa.

- Ahdistus on herkkä sisäinen voimavara ja voimakas motivaattori, joka auttaa suojelemaan asioita, joista välitämme eniten, Clark toteaa.

- Keskittymällä näihin seikkoihin, voit ottaa hyödyn irti ahdistuksesta. Taistelemalla vastaan vain pahennat sitä, Clark jatkaa.

Ahdistus on luultua yleisempi ongelma. Jos sinusta tuntuu, ettet pärjää yksin ahdistuksesi kanssa, älä epäröi kääntyä esimerkiksi lääkärisi puoleen ja pyytää apua. On parempi kertoa huolistaan ja jakaa ne jonkun toisen kanssa, kuin kärvistellä yksin.

Lähde: Glamour

Lue myös: Ahdistus näkyy kehossasi: 9 yllättävää oiretta

Kilpailut

Uusimmat