Kuva: Fotolia

Lyhyet elävät pidempään, pitkät ovat onnettomuusalttiita - pituus vaikuttaa terveyteen monin tavoin

18.07.2016 13:15 - Tiina Svensk

Onko pituudesta haittaa vai hyötyä? Tietyt terveysvaivat tuntuvat osuvan aina tietyn mittaisille henkilöille.

Oletko kaveriporukkasi pisin ystävä, joka kääntää päät pitkällä varrellaan vai lukeudutko pieniin ja pippurisiin tehopakkauksiin? Edustitpa kumpaa tahansa mittaa, suo pituus sinulle tiettyjä etuja ja haittoja, mitä terveydentilaan tulee.

Eri terveysvaivat ovat yleisempiä erimittaisilla henkilöillä, mutta kannattaa muistaa myös muiden elämäntapojen merkitys. Huffington Postin artikkelissa kerrotaan kuitenkin yleisistä terveysongelmista, ja siitä, kummalla ongelmat ovat yleisempiä:

Elinikä

Jos olet lyhyt, hyviä uutisia: elät todennäköisemmin pidempään. Lyhytkasvuisten kansojen on todettu elävän keskimääräisesti pidempään kuin pidempikasvuisten. Myös tietyt geenit ovat yhdistetty pidempään elinikään, mutta yhteyttä mittavien elinvuosien ja lyhyen pituuden välillä ei osata vielä täysin selittää.

Syöpä

Pitkäkasvuisilla saattaa olla suurempi riski sairastua syöpään:

- Käy tietyllä tapaa järkeen, että pitkäkasvuiset sairastuvat todennäköisemmin syöpään, toteaa lääkäri Schooling Huffington Postille. Syöpä nimittäin johtuu solumuutoksista, ja pitkillä ihmisillä on enemmän mahdollisuuksia muodostaa näitä mutaatioita etenkin hormoneihin liittyvillä syövillä.

Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi rinta- ja munasarjasyöpä. Kasvuhormonilla saattaa myös olla vaikutuksia syövän kehitykseen. Tutkimuksissa on selvinnyt, että vähäinen kasvuhormonin määrä on yhteydessä pienempään syöpäriskiin.

Sydänsairaudet ja diabetes

Lyhyemmät ihmiset saavat huonoja uutisia sydänsairauksian ja diabeteksen parissa: pituudella on huomattu olevan merkitystä myös näiden tautien muodostumiseen.

- Suurempi pituus luo mahdollisuuden myös suuremmille ja vahvemmille verisuonille, Schooling selittää. Lääkäri muistuttaa kuitenkin, ettei pituus yksinään ole koskaan syy sydänsairauksiin.

Elämäntavat ja ruokavalio ovat nimittäin pääosassa näiden tautien muodostumisessa.

Loukkaantumiset

Pituutta kasvaneet ovat suuremmassa riskiryhmässä loukkaantumisten kanssa. He eivät ainoastaan saa vammoja herkemmin, vaan heidän toipumisensa voi usein olla vaikeampaa. Toipumisen pituuteen vaikuttaa ruumiinrakenne sekä hermoimpulssien kulkema matka, joka on luonnollisesti pitkillä ihmisillä pidempi.

Veritulppa

Pitkät sääret ovat upeat ja näyttävät, mutta tuovat mukanaan myös harmia: pitkäjalkaisilla on nimittäin suurempi riski saada veritulppa. Jos pituuteen yhdistää huomattavan ylipainon, on veritulpan riski myös huomattavampi.

Tärkeää kaikille on kuitenkin ennaltaehkäisy, jolloin omasta liikkuvuudesta ja jalkojen huoltamisesta kannattaa pitää huolta.

Niska-hartia -seudun ongelmat

Useimmat työpisteet eivät salli parasta mahdollista työasentoa kummallekaan ääripäälle: sekä pitkät että lyhyet työntekijät saattavat työskennellä erittäin huonossa asennossa.

Etenkin pitkäkasvuisten on tärkeää huolehtia hyvästä työasennosta, sillä heillä on suurempi skolioosin riski ja sen vuoksi he ovat myös herkempiä niska-hartia -seudun ongelmiin.

Lue myös: Onko teillä suuri pituusero? Kertoo yhden asian suhteestanne

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat