Kuva: Fotolia

Haluatko laihtua tai kasvattaa lihasta? Yhdellä teolla merkittävämpi vaikutus kuin uskotkaan

23.07.2016 08:15 - Karoliina Kotala

Personal trainer Tanja Hinkkanen kertoo monen treenaajan lankeavan yleiseen erheeseen, joka näkyy muun muassa treenaamisen tuloksissa.

Do it Right! -yrityksen perustaja, personal trainer Tanja Hinkkanen kertoo monen treenaajan laiminlyövän unen määrän.

- Monet väittävät pärjäävänsä alle kuuden tunnin unilla, mutta tosiasia on, että todella pieni prosentti ihmisistä selviää niin vähällä unella. Suurin osa tarvitsee unta vähintään seitsemän ja puoli tuntia.

Mitä kehossa sitten tapahtuu liian vähäisten unien seurauksena?

- Hormonitoiminta häiriintyy eli esimerkiksi kortisolin ja insuliinin tasot nousevat ja kasvuhormonin ja testosteronin määrä laskee. Naisilla puolestaan naishormonien tasot voivat laskea. Se taas tarjoittaa sitä, että sokeriaineenvaihdunta heikkenee, kuten lihasmassan kasvukin, huolimatta siitä teetkö voimatreenejä salilla tai et. Lisäksi lihot herkemmin ja rasvan poltto sekä kiinteytyminen on vaikeampaa, Hinkkanen kertoo ja listaa muiksi vaikutuksiksi myös aineenvaihdunnan hidastumisen, treenistä palautumisen heikkenemisen, suorituskyvyn laskun ja vetämättömän olon.

Riittävä uni onkin Hinkkasen mukaan ehdoton. Naisen mukaan illalla kannattaakin jo hyvissä ajoin rauhoittaa mieli levolle ja jättää puhelimet ja tietokoneet pois makuuhuoneesta.

- Sijoita myös hyvään sänkyyn ja pimennysverhoihin. Voit myös nauttia jotain hiilihydraattipitoista ennen nukkumaanmenoa. Yritä lisäksi pitää kiinni säännöllisestä vuorokausirytmistä eli herää ja mene nukkumaan aina samaan aikaan, Hinkkanen listaa.

Lue myös: Personal trainer paljastaa: Timmi ja kiinteä vatsa syntyy neljällä teholiikkeellä - katso

Kilpailut

Uusimmat