Kuva: Fotolia

Gynekologi tyrmää alapään ajelemisen täysin - 6 painavaa syytä

27.07.2016 17:15 - Tiina Svensk

Bikinialueen sheivaaminen saattaa tuoda mukanaan yllättäviä terveyshaittoja.

Genitaalialueen karvojen sheivaaminen, vahaaminen ja poistaminen laserhoidoilla on tullut entistä tavallisemmaksi. Sheivaaminen jakaa myös mielipiteitä, ja monet naiset voivat kokea jopa velvollisuudekseen hankkiutua eroon karvoituksestaan.

SELFin haastattelema gynekologi Tami Rowen ihmettelee ilmiötä, ja kertoikin lukijoille kuusi syytä, miksi sheivaaminen kannattaisi jättää ehkä sittenkin väliin:

1. Karvoitus auttaa kehoasi

Keho tuottaa karvoitusta hyvästä syystä: suojatakseen tiettyjä alueita. Sen vuoksi meillä on karvoitusta myös genitaalialueillamme. Karvat suojaavat alapäätämme bakteereilta ja ihovaurioilta. Lisäksi ne auttavat levittämään feromoneja, jotka houkuttelevat mahdollisen kumppanin kiinnostumaan meistä.

2. Karvat ovat hygienisia

Monet naiset uskovat, että karvat genitaalialueella ovat epähygienisia, ja sheivaavat ne sen vuoksi pois. Rowen ihmettelee tätä, sillä todellisuudessa karvat ovat hygienisia: ne auttavat hikeä siirtymään pois iholta ja pitävät lian ja bakteerit kaukana vaginasta. 

Toki karvat voivat tulla likaisiksi, mutta säännöllinen peseytyminen pitää sinut puhtaana. Silloin karvoitus ei ole lainkaan epähygieninen. 

3. Suojaavat jopa sukupuolitaudeilta

Vaikka suojasta ei olekaan tutkimusnäyttöä, Rowenin mukaan karvat voivat teoreettisesti suojata tietyiltä tartunnoilta. Kun tartunta ei pääse suoraan ihokontaktiin, vähenee todennäköisyys saada tauti. 

Toisaalta täysin paljas iho varmistaa sen, ettei tartunnalla ole kirjaimellisesti mitään, mihin tarttua.

4. Suojaa tärkeitä osia

Genitaalialueen karvoitus suojaa Rowenin mukaan naisen kehon tärkeimpiä osasia. Karvat suojaavat myös osia, joita et välttämättä uskoisi: herkkä kudos ja emättimen seinämät ovat suojassa karvoituksen ansiosta. Jos sisemmät häpyhuulet ovat hieman näkyvillä, suojaa karvoitus niitäkin. 

5. Haavaumat voivat tulehtua

Gynekologit näkevät paljon asiakkaita, joiden hiustupit ovat tulehtuneet sheivauksen seurauksena. Ihon ärsyyntyminen voi johtaa jopa tulehdukseen. Usein pienet paiseet ja näppylät ovat vain merkki tulehtuneista, sisäänkasvaneista karvoista.

6. Voit näyttää siistiltä myös karvojen kanssa

Jos siistit karvoitusta, mutta et sheivaa ihoa täysin paljaaksi, voit nauttia molempien vaihtoehtojen parhaista puolista, SELFin haastattelussa kerrotaan. Silloin vältyt ärsyyntymiseltä ja haavoilta, mutta voit trimmata karvoituksen siistiksi esimerkiksi rantapäiviä varten.

Lue myös: Sheivaatko alapään karvoitusta? Lue, mitä pitää tietää ennen ajelua

Lähde: SELF

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat