Kuva: Fotolia

Luuletko, että keli on liian kuuma juoksemiseen? 5 vinkkiä hellelenkkeilyyn

28.07.2016 13:15 - Iiro Myllymäki

Oikean ajoituksen ja nesteytyksen merkitys korostuu kuumalla säällä.

Suomen kesä ei ole tänäkään vuonna suonut kovinkaan kuumia kelejä, mutta viime päivinä lämpöä on riittänyt. Leudommat ilmat ovat suosineet juoksun harrastajia. Myös lämpimällä kelillä auringon paahtaessa on mahdollista tehdä onnistuneita juoksulenkkejä, jos vain ottaa muutaman asian huomioon. MindBodyGreen-sivusto listasi viisi vinkkiä, joita noudattamalla juokseminen onnistuu helteelläkin.


1. Ajoita lenkkisi fiksusti
Päivän viileimmät tunnit aamulla ovat parhaimpia tunteja lenkkeillä. Aikaiset aamuherätykset eivät varmasti kuulosta houkuttelevilta, mutta siltä ei kuulosta myöskään keskipäivän paahteessa henkihieverissä juokseminen. Kunhan totut aikaisiin heräämisiin, löydät aamun juoksulenkeistä nautinnon. Samalla saat heti aamun aluksi positiivisia kokemuksia, kun tunnet saavuttaneesi jotakin jo ennen kuin monet ovat edes heränneet.


2. Pukeudu sään mukaan
Kuumalla säällä tulee luonnollisesti pukeutua niin kevyesti kuin mahdollista, ja kannattaa harkita lippalakin ja aurinkolasien käyttöä.


3. Muista nesteytys
Juomisen merkitys korostuu kuumalla säällä. Vettä kannattaa alkaa hörppiä jo heti heräämisen jälkeen ja jatkaa juomista lenkin aikana ja sen jälkeen. Ruokavalioon kannattaa lisätä vesipitoisia hedelmiä ja kasviksia, kuten vesimelonia ja selleriä.


4. Mukauta treenaamista sään mukaan
Asiantuntijat ovat määritelleet hieman yli kymmenen celsiusasteen olevan ihanteellinen juoksemislämpötila. Kun lämpötilat hätyyttelevät kolmeakymmentä, ei voi vaatia itseltään samanlaista suoritusta kuin viileällä ilmalla. Mukauta vauhtia, intervalliosuuksien kestoa ja lepotaukoja lämpötilan mukaan niin, että et vedä itseäsi täysin piippuun. Kuuntele kehoasi tarkkaan äläkä lukittaudu tiukkoihin aika- tai matkatavoitteisiin.


5. Mieti hyötyjä
Kuumalla ilmalla juokseminen kasvattaa mielenlujuutta. Tästä on hyötyä tulevilla hankalien keliolosuhteiden lenkeillä tai vaikkapa maratonilla.

Lue myös: Älä pidä kännykkää kädessä – 5 vinkkiä, jotka tekevät juoksuharrastuksesta helpompaa

Lähde: MindBodyGreen

Kilpailut

Uusimmat