Kuva: Fotolia

Kaikilla on aikaa liikkua: jo 10 minuutin treeni riittää tulosten saavuttamiseksi

10.08.2016 13:45 - Tiina Svensk

Kiire ei ole enää pätevä tekosyy liikunnan väliin jättämiselle.

Jos tuntikausien hikoilu lenkkipolulla tai kuntosalilla ei innosta, ei hätää. Voit silti huolehtia kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi sisällyttämällä arkeesi liikuntaa - valitset vain lyhempikestoisen treenin, neuvoo Daily Mail. Artikkelin mukaan terveyshyödyt ovat mittavat jopa 10 minuutin intensiivisellä harjoittelulla.

Kaikilla on aikaa treenata

Jos kalenteri näyttää täydeltä, kannattaa itselleen varata edes lyhyt hetki treenille. Tutkimusten mukaan kymmenen minuutin treenaaminen auttaa jo ylläpitämään kuntoa ja terveyttä toivotulla tavalla.

Kun aikaa treenille on vain vähän, on tärkeää tehdä siitä tarpeeksi intensiivinen. Silloi HIIT-treeni on liikkujalle kaikista paras valinta. HIIT eli High intensity interval training tarkoittaa korkean sykkeen intervallitreeniä, joka muodostuu lyhyistä mutta tehokkaista sykkeenkohotusosioista.

Vaikka HIIT-treenaaminen on ollut aktiivisten liikkujien suosiossa jo hyvän aikaa, on treenityyli kiinnittänyt tutkijoiden huomion vasta hiljattain.

Erilainen lähestymistapa liikuntaan

Hullin yliopistotutkimuksessa haluttiinkin selvittää, voiko lyhytkestoisella treenillä saavuttaa samoja tuloksia kuin omistautuneemmalla, pitkäkestoisella treenillä. Testiryhmä jaettiin kahteen osaan, joista toinen harjoitteli 55 minuutin mittaisen ohjelman parissa. Toinen ryhmä omistautui sen sijaan intensiiviselle 28 minuutin HIIT-treeniohjelmalle.

Kuuden viikon testijakson jälkeen kahden ryhmän tuloksia vertailtiin keskenään, jolloin intensiivisen lyhyen harjoittelun todettiin antavan kuntoilijalle täysin samat terveyshyödyt kuin pidempikestoisen treenin. Vaikka korkean sykkeen treenin onkin todettu olevan tehokasta ja toimivaa, tutkijat haluavat kuitenkin lisää tutkimusnäyttöä siitä, mistä treenin tehokkuus todella johtuu.

Hyviä uutisia tutkimustulokset kuitenkin tuovat jokaiselle kiireiselle, joka haluaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan: jo kymmenellä minuutilla ylläpidät kuntoasi, ja 20 minuuttia saa kuntosi kohoamaan.

Lue myös: Yhdessä treenaaminen saattaa parantaa pariskuntien seksielämää

Lue myös: Hoikistutko hikoilemalla? Lue, millainen treeni on tehokkain painonpudotukseen

Lähde: Daily Mail

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat