Kuva: Fotolia

Suolistosi voi olla huonommassa kunnossa kuin uskoisitkaan – huolestuttavat merkit ja ratkaisut

05.11.2016 19:15 - Karoliina Kotala

Vatsan sanotaan olevan toiset aivomme eikä sanonta ole suinkaan turha. Se miten suolistomme toimii, säätelee paljolti hyvinvointiamme.

Vaikka vatsamme tuntuisi voivan hyvin, on olemassa tiettyjä hälytysmerkkejä, jotka voivat kieliä suoliston huonosta tilasta. Kuulostavatko seuraavat oireet tutuilta? 

Saat helposti flunssat ja vatsataudit 

Jopa 70 prosenttia immuunijärjestelmästämme on suolistomme säätelemää. Jos tunnut sairastuvat helposti ja vastustuskykysi vaikuttaa heikolta, voi syy todennäköisesti löytyä suolistosi huonosta bakteeritasapainosta. Syö siis enemmän kuitupitoisia hedelmiä, kasviksia ja täysjyvätuotteita. Vähennä myös sokerin määrää. Tällöin hyvien bakteerien määrä suolistossa kasvaa ja haitallisten vähenee. Voit myös tarvittaessa nauttia probiootteja. 

Polvissa ja kyynärpäissäsi on ihottumaa 

Kyse voi olla vain tavallisesta ihottumasta, mutta kyseinen ihottuma voi kieliä myös keliakiasta. Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa rukiin, vehnän ja ohran sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolenlimakalvolla tulehdusreaktion. Noin 25 prosentilla keliaakikoista ilmenee ihottumaa polvissa ja kyynärpäissä, mutta aina muita oireita ei ole. Jos siis epäilet keliakiaa, käy lääkärillä, joka voi tehdä tarkan diagnoosin. Hoitamaton keliakia kaksinkertaistaa kuolemanriskin. 

Hampaasi ovat huonossa kunnossa 

Yllättävä merkki suoliston huonosta tilasta on hampaiden huonontunut kunto. Se voi kieliä refluksitaudista, jossa mahalaukun hapan sisältö virtaa väärään suuntaan eli ruokatorveen ja aiheuttaa närästysoireen. Kyseinen sairaus voikin heikentää myös hampaiden kuntoa ja ulkonäköä, mutta siihen löytyy lääkitystä. Jos siis epäilet refluksitautia, käy lääkärillä. 

Olet alakuloinen 

Toki jokaisella on huonot päivänsä, mutta jos tunnet olevasi jatkuvasti alakuloinen tai jopa masentunut, voi siihenkin löytyä syy suolistosta ja sitä kautta ruokavaliostasi. Tietyn tyyppiset bakteerit suolistossa altistavat ahdistukselle ja masennukselle, selvisi vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa. Jos haluat pitää vastasi ja mielesi onnellisena, nauti runsaasti kasviksia, hedelmiä, teetä ja ekstraneitsytoliiviöljyä. 

Olet väsynyt ja tunnet kipua 

Tutkimuksissa on todettu, että jopa 20 prosenttia ihmisistä kärsii ohutsuolen bakteeriston liikakasvusta, joka yleensä ilmenee vatsan turvotuksena ja ripulina. Toisinaan se kuitenkin oireilee vain väsymyksenä ja kipeänä kehona, jolloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. 

Lue myös: Pömpöttääkö vatsa? 5 yllättävää syytä ja hoitokeinoa turvotukseen

Lähde: Women's Health Magazine 

Kilpailut

Uusimmat