Kuva: Fotolia

Hammaslääkärit huolissaan: 6 tapaa, joilla ihmiset pilaavat kauniin hymynsä

15.12.2016 19:15 - Senni Loikala

Monet esimerkiksi murskaavat jääpaloja hampaillaan tai pesevät purukalustoaan liiallisella voimalla.

Amerikkalainen CBS-televisiokanava selvitti yleisimpiä haitallisia tapoja, jotka voivat vaurioittaa hampaitasi. Vastaukset ovat peräisin paikalliselta hammaslääkäreiden yhdistykseltä. Ethän sinä sorru näihin paheisiin?

Kynsien pureskelu

Tämä tapa voi aiheuttaa hampaisiisi pieniä nirhaumia ja vaikuttaa pahimmillaan jopa leukasi toimintaan. Jos pureskelet usein kynsiäsi, kokeile pahalta maistuvaa kynsilakkaa tai rentoutumisharjoituksia, sillä tapa johtuu usein stressistä.

Harjaat hampaitasi liian lujaa

Sen sijaan, että peset hampaasi voimalla, löysää otettasi ja kuvittele ”hierovasi” kevyesti purukalustoasi hammasharjalla. Tee tämä kahdesti päivässä, noin kahden minuutin ajan kummallakin kerralla.

Pureskelet tai puristat hampaitasi yhteen

Pyri pitämään leukasi rentona, vaikka olisit keskellä stressaavaa tilannetta. Hampaiden pureskelu ja puristaminen yhteen voivat aiheuttaa kulumia hampaisiin, mutta myös kipuja ja herkkyyttä leukasi lihaksiin.

Jos narskuttelet hampaitasi nukkuessasi, kysy hammaslääkäriltäsi, kannattaisiko sinun hankkia suuhusi narskutussuojus.

Pureskelet jääpaloja juomastasi

Tämä tapa voi aiheuttaa paitsi kulumia hampaisiisi, niin myös irrottaa paikkoja suustasi. Vältä jääpalojen murskaamista hampaillasi.

Napostelet tiuhaan välipaloja

Jos syöt tai juot jotakin sokeripitoista vähän väliä, kärsivät hampaasi tästä. Myös purukalustosi kiittää, jos pidät ruokailurytmisi tasaisena, ja vältät sokeria.

Käytät hampaitasi työkaluna

Avaatko pullonkorkin hampaillasi tai pistätkö hetkeksi jotakin suuhusi, kun kätesi ovat täynnä? Tapa kannattaa lopettaa, sillä se voi saada hampaat jopa lohkeilemaan, aiheuttaa vammoja leukaan tai saatat nielaista jotakin vahingossa.

Lue myös: Oho! 7 asiaa, jotka hammaslääkäri tietää sinusta vain katsomalla suuhusi

Lähde: CBS

Kilpailut

Uusimmat