Kuva: Fotolia

Monestiko viikossa kannattaa treenata, jos haluaa näkyviä tuloksia? Personal trainer vastaa

17.12.2016 09:15 - Karoliina Kotala

Vaikka liikunta tekeekin meille kaikille hyvää, iästä ja koosta riippumatta, on monen tavoitteena jonkinlainen vartalon muokkaaminen liikunnan avulla. Minkä verran liikunta sitten viikossa riittää?

Persona trainer Tanja Hinkkanen Do it Right! -yrityksestä kertoo tarvittavan liikunnan määrän riippuvan siitä, kuka määrittelee mikä on hyvä kunto. 

- Yhtä tiettyä treenimäärälukua on vaikea määrittää ja itse panostaisin ehdottomasti enemmän laatuun kuin määrään liikunnassa. 

Toisaalta myös säännöllisyys on tärkeää liikunnassa, satunnaiset treenit silloin tällöin eivät vielä juurikaan tee muutosta. 

- Myös työn laatu vaikuttaa tarpeellisen liikunnan määrään eli onko työ aktiivista liikkumista vai passiivisempaa istumatyötä. Hyvä keino onkin hankkia askelmittari ja selvittää oma arkiaktiivisuus, Hinkkanen kertoo. 

Personal trainerin mukaan tavoite tulisi olla 10 000 askeleessa päivittäin. 

- Siinäkin on jo tavoitetta. Vähintään yli 7500 askeleen pitäisi päivittäin päästä, jotta ollaan terveyden kannalta hyvällä puolella. 

Myös työ vaikuttaa, onko fyysinen työ vai passiivinen. Jos arkiaktiivisuus on kunnossa, kannattaa huolehtia, että liikunta on monipuolista. Parasta olisikin, jos viikoittain harrastaisi sekä lihaskuntoa että hapenkuljetuselimistöä kuormittavaa treeniä. 

- Jos liikunta on vasta tavoitteena, suosittelisin aloittamaan kävelyllä 2-3 kertaa viikossa. Kannattaa siis aloittaa rauhallisesti pienillä muutoksilla, niissä on helppo pysyä ja treenimäärää voi sitten kasvattaa, Hinkkanen kertoo. 

Jos tavoitteena on todella päästä kuntoon tai tiputtaa kiloja vaatii se 3-5 treeniä viikossa. Jokaisen treenin tulisi myös kestää minimissään 20 minuuttia. Määrät voivat kuulostaa paljolta, mutta niiden olisi hyvä pitää sisällään myös kevyempää treeniä ja venyttelyä. 

- Jos mielessä on selkeä tavoite, pitää treenin silloin toki tukea tavoitetta. Siihen voi personal trainer olla hyvä apu. Ja edelleen pitää muistaa, että tärkeimmät tekijät ovat kuitenkin ravinto ja uni, jos halutaan tiputtaa rasvaa tai muokata kehoa, Hinkkanen muistuttaa. 

Lue myös: Onko ongelmakohtasi jenkkakahvat, vatsa vai reidet? Personal trainer paljastaa syyn ja ratkaisun

Kilpailut

Uusimmat