Kuva: Fotolia

Miksi paino nousee kuukautisten aikaan? Gynekologi vastaa

23.02.2017 18:15 - Senni Loikala

Turvotus ja nesteiden kertyminen vartaloon jopa kahta viikkoa ennen kuukautisia luovat vaikutelman painonnoususta.

Gynekologi ja synnytyslääkäri Maya Lulla vastaa The Health Site -sivustolle kysymykseen sitä, miksi monet naiset kokevat painonsa nousevan kuukautisten aikaan.

Todellisuudessa kyse ei ole painonnoususta, vaan turvotuksesta ja nesteiden kertymisestä kehoosi. Ilmiö on tuttu monille naisille noin viikkoa tai kahta ennen kuukautisten alkamista”, Lulla aloitaa.

Hormonaaliset muutokset saavat nesteet kertymään vartaloosi. Tämän takia monet naiset kokevat, että heidän painonsa nousisi kuukautisten aikaan.

Asiantuntija kertoo myös, että mieliteot runsaasti sokeria ja suolaa sisältäviin syötäviin edesauttavat nesteiden varastoitumista kehoosi. Ylimääräiset nesteet puolestaan luovat painetta aivojen ja vatsan verisuonille. Ripuli ja kaasun kertyminen voivat puolestaan lisätä turvotusta ennestään.

Tee näin

Lulla neuvoo myös, miten pystyt vähentämään turvotusta kuukautisten aikaan:

Paras tapa välttää nesteiden kertymistä on vähentää suolan saantia. Pysy erossa suolakurkuista, leivistä, natriumia sisältävistä prosessoiduista ruoista ja virvokkeista vähentääksesi turvotusta. Pidä ruokavaliosi tasapainoisena ja syö paljon tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja juo riittävästi.

Uutisoimme hiljattain tutkimuksesta, jonka mukaan kuukautistesi alkamisikä saattaa paljastaa, milloin vaihdevuotesi alkavat. Pääset juttuun tästä.

Aiemmin olemme myös kertoneet maailmalla vallitsevista järkyttävistä käytännöistä, joilla naisia rangaistaan kuukautisista. Pääset juttuun tästä.

Kuukautiset vaikuttavat kehoosi ja käyttäytymiseesi yllättävän paljon. Niiden tiedetään jopa muuttavan ääntäsi. Lue yllättävät faktat kuukautisista tästä.

Lähde: The Health Site

Kilpailut

Uusimmat