Kuva: Fotolia

Liian vähäisestä vedenjuonnista kärsii myös vaginasi - oireet tuttuja monille

22.03.2017 18:45 - Senni Loikala

Vaginan kuivuus lisääntyy sisältä ja ulkopinnalta, jos et juo riittävästi vettä. Oireina voivat olla esimerkiksi kutina, polttelu ja kipu.

Usein puhutaan riittävän vedenjuonnin tärkeydestä, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt sen merkitys vaginan hyvinvoinnille. Lääketieteen tohtori ja naisten terveyden asiantuntija Sherry A. Ross kertoo Glamour-lehdelle, että liian vähäinen vedenjuonti kuivattaa myös alapäätä.

- Jos kehossasi ei ole riittävästi nestettä, iho vaginasi ulkopinnalla kuivuu. Tämä pätee myös isoihin ja pieniin häpyhuuliin, Ross selvittää.

Kuivuus ei rajoitu pelkästään vaginan pinnalle. Jos et ole juonut tarpeeksi, saattaa alapääsi Rossin mukaan olla tavallista kuivempi myös sisältä. Puolestaan riittävä nesteytys lisää liukua vaginaan, Ross kertoo.

Jos juot vettä säännöllisestä liian vähän, saatat saada ikäviä vaivoja myös vaginaasi. Rossin mukaan näitä ovat kutina, polttelu ja kipu. Myös erilaisten tulehdusten, kuten hiivatulehduksen, todennäköisyys kasvaa.

- Hiivatulehduksia ja bakteeriperäisiä tulehduksia tulee, kun normaali pH-tasapaino häiriintyy vaginan ulkopinnan ihon kuivuuden ja vaginan sisäisen kuivuuden takia, Ross sanoo.

On toki hyvä muistaa, että vaginan terveyteen vaikuttavat monet muutkin asiat kuin riittävä nesteytys. Näitä asioita ovat esimerkiksi ruokavalio, liikunta, paino ja hygienia. Tästä huolimatta vedenjuonnin merkityksestä terveeseen intiimialueeseen kannataa olla tietoinen.

Lue myös: Miksi vagina muuttuu iän myötä? 4 merkittävintä syytä

Lue myös: Saako seksiä harrastaa ennen gynekologilla käyntiä?

Lue myös: Yleinen vagina-vaiva sekoitetaan sisäänpäin kasvaneisiin karvoihin - hoida kotikonstein

Lähde: Glamour

Kilpailut

Uusimmat