Kuva: Fotolia

Asiat, joita masentuneet menettävät - lue surullinen listaus

20.04.2017 16:15 - Rea Tallgren / rea.tallgren@bauermedia.fi

Masennus ei todellakaan ole sairaus, josta parannutaan "muuttamalla omaa asennetta". Kyseessä on vakava tauti, joka saa ihmisen pahimmassa tapauksessa jäämään paljosta paitsi.

Syrah London on toimittaja, joka on sairastanut masennusta jo pitkään. Nyt nainen kirjoittaa koskettavasti Elite Dailyn sivuilla niistä asioista, jotka masentunut ihminen sairautensa takia menettää. Referoimme Londonin koskettavat pointit alle. 

1. Masennus varastaa perheen ja ystävät

Kun masennus on pahimmillaan, se muuttaa minua persoonana. Kyse ei ole pelkästään surusta, alan myös käyttäytyä arvaamattomasti ja vihaisesti. Vaikka perheeni ja läheiseni tekevät parhaansa tukeakseen minua, on ympärilläni vaikea olla. Olen menettänyt monia ystävyyssuhteita, koska ystäväni ovat oppineet suhtautumaan minuun varauksella. 

2. Masennus vie sinulta itsekunnioituksen

Masennus on saanut minut usein uskomaan, että olen arvoton, ruma ja että minua on mahdotonta rakastaa. Se saa aikaan syömishäiriömäistä käytöstä ja paniikkikohtauksia, jotka vaanivat varoittamatta nurkan takana. Masennus saa ajattelemaan, että kaikki paha on minun syytäni ja että olen pelkkä taakka läheisilleni.

3. Masennus pilaa fyysisen kuntosi

Monet ihmiset kehuvat minua, kun eivät ole nähneet minua pitkään aikaa. Pahimmillani monen kilon painonpudotus on seurausta masennuksestani ja siitä, etten ole pystynyt tai halunnut syödä. Masennus saa aikaan kipua ja väsymystä. Joinain päivinä sängystä nouseminen tuntuu täysin mahdottomalta. Myös lääkkeiden sivuvaikutukset voivat aluksi tuntua todella rajuilta.

4. Masennus vie hohdon tärkeistä hetkistä

Viimeisen kahden vuoden aikana on ollut useita sellaisia hetkiä, jotka ovat merkityksellisiä - tai ainakin niiden olisi pitänyt olla. Masennus tuntuu niin painavalta sisällä, että se varastaa kaiken nautinnon, innostuksen ja elossa olon tunteen myös upeista hetkistä. 

5. Masennus varastaa nuoruutesi

Minua riipii ajatella, että olen menettänyt tälle sairaudelle jo kaksi vuotta elämästäni. Se saa minut tuntemaan syyllisyyttä ja katumusta. Minuun sattuu ajatella, että elän nuoruuttani taistellen tällaista sairautta vastaan sen sijaan, että eläisin ja pitäisin hauskaa. Vaikka olen pakottanut itseni hymyilemään ja osallistumaan hauskoihin tapahtumiin, olen ollut niissä läsnä yhtä masentuneena kuin muulloinkin. Masennusta ei voi laittaa pois päältä silloin, kun itse haluaa.

London  kertoo kirjoituksensa lopussa, ettei aio luovuttaa masennusta vastaan taistelemista. Hän käy terapiassa, ja syö lääkkeitä.

Jos sinä epäilet kärsiväsi masennuksesta, voit tehdä ensialkuun masennustestin. Sen jälkeen ota rohkeasti yhteyttä ammattilaisiin, jotka voivat auttaa. Jo oma terveyskeskuslääkäri osaa ohjata sinut eteenpäin. 

Kerroimme aiemmin naisesta, joka ei ollut masennuksensa takia pessyt hiuksiaan puoleen vuoteen. Kun nainen vihdoin uskaltautui kampaajalle, sai kampaaja ihmeitä aikaan. Lue lisää ja katso kuvat liikuttavasta muodonmuutoksesta tästä

Lue myös: "Pelkään lähteä kodistani" - 5 naista kertovat, miltä mielenterveyden häiriön kanssa eläminen tuntuu

Kilpailut

Uusimmat