Kuva: Fotolia

Lääkäri: Kuukautiskivuillasi on yhteys siihen, kuinka kivulias synnytyksestä tulee!

04.05.2017 17:15 - Senni Loikala

Kuukautisten aikana kohdunkaula avautuu noin sentin verran, mikä aiheuttaa osalle naisista kipua. Tuona aikana koettu kipu voi kertoa paljon synnytyksen alkuvaiheesta, lääkäri väittää.

Kuinka kovaa kipua tunnet pahimmillaan kuukautistesi aikana? Vastauksesi saattaa ennakoida sitä, kuinka kivuliaalta synnytyksen alkuvaihe tulee tuntumaan. Näin ainakin, mikäli lääkäri Dasha Fielderiä on uskominen.

Fielder kertoo kuukautiskipujen ja synnytyskivun yhteydestä Mammamia-sivustolle. Lääkärin kertomuksesta uutisoi myös Mirror-brittilehti.

- Synnytyksen alkuvaihe muistuttaa hyvin paljon kuukautisia, Fielder aloittaa.

Lääkärin mukaan kuukautisten aikana kohdunkaula avautuu jopa senttimetrin verran, ja tällöin osa naisista tuntee voimakasta kipua. Jos kuukautiskivut ovat kovia, voivat naiset odottaa samanlaisia kipuja synnytyksensä alkuvaiheessa. Mikäli kuukautiskivut eivät ole rankkoja, ennakoisi se tämän teorian mukaan suhteellisen kivutonta synnytyksen alkuvaihetta.

- Synnytyksen alkuvaihe, kun kohdunkaula avautuu noin viiteen senttimetriin, muistuttaa hyvin, hyvin paljon kuukautiskipuja, lääkäri toteaa.

Kipu tuntuu supistusten aikana

Fielderin mukaan monet naiset eivät synnytyksen alussa edes ymmärrä, että synnytys on käynnistynyt. Ei myöskään ole tavatonta, että naiset saapuvat synnytyslaitokselle vasta, kun kohdunkaula on avautunut jo viisi senttimetriä.

- Kivun on tapana tulla sykleittäin ja supistukset tulevat aluksi yleensä puolen tunnin tai 20 minuutin välein ja ne tuntuvat aivan kuukautiskivuilta. Olen todennut tämän kolmen lapseni kanssa, joten voin kertoa sen olevan totta niin lääkärinä kuin äitinä, Fielder sanoo.

Seitsemän sentin rajapyykki

Vaikka synnytyksen alkuvaihe olisi sujunut suhteellisen kivuttomasti, alkaa kipu tuntua Fielderin mukaan erittäin epämiellyttävältä jokaisesta naisesta, kun kohdunkaula on avautunut noin seitsemään senttimetriin.

- Kuukautisissa kipu vain pysyy suunnilleen samanlaisena, kun taas synnytyksessä se jatkaa voimistumistaan ja pahenee siihen pisteeseen saakka, kunnes vauva on syntynyt.

Monet naiset ovat kuitenkin sanoneet, että pahinkin synnytyskipu on unohtunut nopeasti. Tämä johtuu rintakehälle nostetusta, valtavan arvokkaasta palkinnosta - omasta lapsesta.

Lue myös: Uusi käytäntö synnytyssaleissa: Naisia kielletään työntämästä, eikä vauvaa auteta ulos!

Lähde: Mammamia ja Mirror

Uusimmat