Kuva: Fotolia

Uusi käytäntö synnytyssaleissa: Naisia kielletään työntämästä, eikä vauvaa auteta ulos!

24.04.2017 16:45 - Senni Loikala

Briteissä alapään repeämät synnytyksissä ovat vähentyneet uudenlaisen käytännön ansiosta.

Isossa-Britanniassa on otettu paikallisesti kokeiluun uudenlainen ohjelma, jossa kätilöt eivät kehota naisia työntämään synnytyksen aikana.

Uuden käytännön tarkoituksena on pienentää riskiä alapään repeämiin, jotka voivat olla traumaattisia naisille. Daily Mail -lehden mukaan yhdeksän kymmenestä naisesta kärsii jonkinasteisista repeämistä alatiesynnytyksessä, mutta vaikeimmissa tapauksissa repeämät voivat johtaa jopa elinikäisiin hermovaurioihin.  

Sen sijaan, että uudessa käytännössä naista kehotettaisiin työntämään synnytyksessä, kannustavat kätilöt synnyttäjää keskittymään hengitykseensä supistusten aikana. Lisäksi he kehottavat naisia kokeilemaan erilaisia asentoja.

- Kannustamme naisia vaihtoehtoisiin asentoihin, joita ovat esimerkiksi seisominen, nojaaminen tai polvillaan synnyttäminen, mikä oli yleistä 1950-luvulle asti, Dot Smith kertoo ohjelman kehittäneestä Medway Foundation Trust -säätiöstä.

Vauvaa ei työnnetä olkapäistä ulos

Uuteen ohjelmaan kuuluu myös, etteivät kätilöt vedä vauvaa tämän olkapäistä ulos vaginasta. Sen sijaan he tukevat vauvan painoa tämän syntyessä, mikä vähentää painetta välilihassa.

Ohjelmasta saadut tulokset ovat olleet erittäin lupaavia. Osassa synnytysosastoja alapään repeämät ovat vähentyneet jopa 85:llä prosentilla sen ansiosta.

Uudesta ohjelmasta ja siitä saaduista tuloksista on kerrottu European Journal Of Obstetrics & Gynaecology And Reproductive Biology -julkaisussa. Tarkoituksena olisi ottaa ohjelma käyttöön myös laajemmin Isossa-Britanniassa.

Millaista kätilön työ Suomessa oikein on? Kätilö kertoo työstään aiemmassa jutussamme, johon pääset tästä.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat