Kuva: Fotolia

Tutkimus: Naiset pystyvät itse siirtämään vaihdevuosiensa alkamisikää!

11.05.2017 18:45 - Senni Loikala

Vaihdevuosien alkamisiän salaisuus voi piillä ruokavaliossa, väitetään tuoreessa tutkimuksessa.

Naiset saattavat pystyä vaikuttamaan ruokavalionsa avulla ikään, jolloin heidän vaihdevuotensa alkavat. Näin väitetään tuoreessa American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, josta uutisoi myös The Telegraph.

Naisilla, jotka saivat ruokavaliostaan eniten kalsiumia, vaihdevuodet alkoivat 13 prosenttia epätodennäköisemmin 45 vuoden ikään mennessä kuin naisilla, joilla ruoasta ja juomasta saadun kalsiumin määrä oli kaikista vähäisintä.

Myös ruokavaliosta saadulla d-vitamiinilla huomattiin olevan yhteys myöhempään vaihdevuosien alkamisikään. Runsas ruokavaliosta saatu d-vitamiinimäärä vähensi 17 prosentilla todennäköisyyttä varhain alkaneisiin vaihdevuosiin.

Jos tahdot siis vähentää todennäköisyyttäsi siihen, että vaihdevuotesi alkavat varhain, kannattaa sinun tutkijoiden mukaan sisällytää ruokavalioosi runsaasti kalsiumin ja d-vitamiinin lähteitä. 

Hyviä kalsiumin lähteitä ruokavaliossa ovat esimerkiksi maito, monet lehtivihannekset, kuten parsakaali ja lehtikaali, sekä monet kalat, kuten sardiinit. Puolestaan d-vitamiinin saannistaan voi huolehtia syömällä esimerkiksi juustoa, munankeltuaisia sekä rasvaisia kaloja, kuten tonnikalaa, makrilleja ja lohta.

Lehden mukaan varhain alkaneet vaihdevuodet koskettavat kymmentä prosenttia kaikista naisista. Mikäli vaihdevuodet alkavat kovin aikaisin, saattaa naisen riski sydän- ja verisuonitauteihin, osteoporoosiin ja varhaiseen kognitiivisten taitojen heikentymiseen nousta.

Tutkimukseen osallistui lähes 120 000 naista. Tutkimusjakso kesti peräti 30 vuotta.

Uutisoimme aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan kuukautisten alkamisikä voisi paljastaa vaihdevuosien alkamisiän. Pääset juttuun tästä.

Lähde: The Telegraph

Kilpailut

Uusimmat