Kuva: Fotolia

Voiko tamponi puhkaista immenkalvon? Lääkärit kertovat erikoiset faktat kuukautissuojasta

07.06.2017 13:45 - Senni Loikala

Lääkärit vastasivat neljään yllättävään tamponikysymykseen.

Jos luulit tietäväsi kaiken tamponeista, saatat olla väärässä. Kokosimme alle muutaman yllättävän kysymyksen tamponeista, ja lääkäreiden Jacqueline Kitulun ja Esther Wanjohin vastaukset näihin visaisiin pulmiin. Lisää tamponitietämystäsi lukemalla alla olevat kysymykset ja vastaukset!

Voiko tamponi vahingossa puhkaista immenkalvon?

Tamponit ovat kooltaan niin pieniä, etteivät ne lääkärin mukaan pysty puhkaisemaan naisen immenkalvoa.

- Sen pitäisi olla viimeinen asia, joka naisia huolestuttaa. Tamponit voivat tuntua epämukavilta, mutta ne eivät puhkaise immenkalvoa, Kitulu toteaa.

Voiko tamponi vahingossa päätyä kohtuun?

Joitain saattaa mietityttää, voisiko tamponi missään tilanteessa ajautua vaginasta kohtuun. Kitululla on tähän huojentava vastaus:

- Joskus naiset unohtavat tamponin sisälleen ja asettavat toisen tamponin paikoilleen, vaikka vaginassa olisi jo tamponi. Jopa tässä tilanteessa tamponille jää tilaa emättimeen, eikä se voi päätyä kohtuun.

Voiko tamponia käyttää synnytyksen jälkeiseen vuotoon?

Lääkäri Wanjohi ei suosittele naisia käyttämään tamponeita pian synnytyksen jälkeen. Naisten tulisi odottaa, että vagina on palautunut synnytyksestä.

- Niihin aikoihin synnytyskanava on arka. Alapäässä saattaa olla haavoja tai välilihaa on kenties jouduttu leikkaamaan. Tässä tilanteessa tamponit lisäävät tulehdusten todennäköisyyttä, Wanjohi kertoo.

Sitä paitsi tamponit eivät välttämättä edes ole tarpeeksi imukykyisiä synnytyksen jälkeiseen voimakkaaseen vuotoon, lääkäri muistuttaa. Lisäksi tamponi ei välttämättä pysyisi emättimessä ennen sen palautumista synnytyksestä. 

- Tamponeja ei ole suunniteltu tuoreille äideille. On olemassa erikseen synnytyksen jälkeiseen vuotoon tarkoitettuja terveyssiteitä, jotka imevät tehokkaasti runsasta vuotoa ja kohdusta mahdollisesti tulevia nesteitä.

- Lisäksi synnytyksen jälkeen emättimen seinät ovat liian heikot pitääkseen tamponia sisällään.

Onko tamponin käyttö vaarallista, jos naisella on kierrukka?

Kitulu ei suosittele tamponin käyttöä naisille, jotka ovat valinneet  kierrukan ehkäisymenetelmäkseen.

- Kuparikierrukassa on lanka, joka jää vaginan sisään. Tämän vuoksi kyseinen lanka on samassa tilassa tamponin kanssa. Jos tamponin antaa olla vaginassa pitkään ja nainen saa tulehduksen, voi tulehdus matkata lankaa pitkin kohtuun.

Mitä kaikkea naiset ovat käyttäneet korvikkeena silloin, kun heillä ei ole ollut terveyssiteitä tai tamponeita saatavilla? Pääset katsomaan yllättävän listan tästä!

Lähde: Eve Woman

Kilpailut

Uusimmat