Kuva: Fotolia

Harkitsetko kuukupin hankkimista? Naiset kertovat rehellisesti kokemuksiaan

27.07.2017 14:45 - Emmi Moilanen

Alun asettamisvaikeuksien jälkeen kuukuppi voi tehdä esimerkiksi treenaamisesta tai pitkistä lentomatkoista helpompia.

Kuukautiset ovat useimmille naisille säännöllinen vaiva. Vuodon aikana kuukautiskipujen lisäksi suojien aiheuttama epämukavuus voi saada olon tuntumaan erityisen turhautuneelta. Kertakäyttöisten siteiden ja tamponien rinnalle ovat nousseet myös kestosuojat, jotka ajan saatossa säästävät niin luontoa kuin rahaakin.

Women's Health pyysi naisia kertomaan, millaisia kokemuksia heillä on kuukupin käytöstä.

Alun asettamisvaikeuksien jälkeen toimiva vaihtoehto

“Olen käyttänyt kuukuppia nyt muutaman vuoden ajan ja se on todella muuttanut kokemukseni kuukautisista parempaan suuntaan. Rakastan, että tarve sen tyhjentämiselle on vain kaksi kertaa päivässä, eikä ikinä tarvitse huolehtia sen vuotamisesta. Matkustaminenkin on kevyempää, sillä ei tarvitse kantaa ylimääräisiä kuukautistarvikkeita mukana. Parasta on kuitenkin se, että kuppi on luontoystävällinen. Ei enää siteitä ja tamponeja minulle, mutta silti meni hetki, että sain asetettua kupin oikein paikoilleen. Annankin ohjeeksi myös muille, joilla on vaikeuksia: kokeilkaa asettaa kuppi paikoilleen heti suihkun jälkeen. Huomasin, että asettaminen on helpointa silloin.”

Helpottaa matkustamista

“Kuukautisillani on aina pahin mahdollinen ajoitus, erityisesti silloin, kun matkustamista on tiedossa. Kuukupin kanssa kuitenkin tunnen oloni varmaksi pitkilläkin matkoilla, sillä kupissa riittää tyhjentäminen kahdentoistatunnin välein. Ehdin asettua rauhassa hotellihuoneeseen ilman kiirehtimisitä. Lomakohteissa pystyn myös rentoutumaan tai viettämään harrastusten parissa koko päivän ilman, että minun tarvitsee käydä vaihtamassa vessassa suojia aina muutaman tunnin välein. Nyt voin nukkua, treenata ja tehdä töitä koko päivän ilman, että minun tarvitsee pelätä ohivuotoja.”

”Käytän kuppia ja toivon, että olisin tehnyt sen jo aikaisemmin. Se on mukava ja taloudellinen vaihtoehto. Kuppi täytyy tyhjentää kaksi kertaa päivässä; heräämisen jälkeen ja ennen nukkumaanmenoa. Kuukuppi on erinomainen myös tiputtelupäivinä, kun tamponi on liikaa ja side ei ole enää kaiken sen epämukavuuden arvoinen. Kuppi on kätevä myös matkustellessa, sillä heitän sen vain toilettilaukkuuni. Enää sinne ei tarvitse varastoida tamponeita, kun tiedän kuukautisteni olevan alkamaisillaan.”

Veren näkeminen ällötti liikaa

”Minulle verisen kupin näkeminen on melko ällöttävä kokemus, mutta kuppi on myös aika mahtava, kun alkaa ajatella sen positiivisia puolia. Kupin käyttämistä voisi verratta oikeisiin ruokalautasiin: peset niitä mieluummin usein, kuin heittäisit rahaa hukkaan kertakäyttölautasiin, jotka lopulta päätyvät roskaksi. Toisaalta vihaan tiskaamista, erityisesti verisiä asioita, joten ennen pitkää lopetin kuukupin käytön. Säästelen sitä pitkiä lentoja varten ja epämukaviin matkoihin viikonloppuisin, kuten telttailuun.”

Ei nihkeää oloa treenin jälkeen

“Olen käyttänyt kuukuppia noin viiden vuoden ajan siitä lähtien, kun ryhdyin vegaaniksi. Yksi parhaimmista asioista kupissa on, että voin jättää sen paikoilleen jopa kahdeksitoista tunniksi ja voin treenata jopa crossfitiä ilman, että tarvitsee ajatella kuukautisia. Ei hajuja tai nihkeää oloa. Elämäni ei myöskään vaikeudu silloin, kun kuukautiseni alkavat.”

Lue myös: Miten kuukautiskierto vaikuttaa energisyyteen? Lue, miten tasapainotat hormoneita ja yöuniasi

Lue myös: Etkö vielä käytä kuukuppia? Säästäisit ulkomaan matkan verran rahaa

Lähde: Women’s Health

Kilpailut

Uusimmat