Kuva: Fotolia

"Näytät niin hyvältä" - asiat, joita ei ikinä kannata sanoa syömihäiriöstä kärsivälle

18.09.2017 22:45 - Katariina Auvinen

PureWow-julkaisu listasi asiat, jotka syömishäiriöstä kärsivä käsittää helposti väärin.

PureWow-julkaisu on listannut asiat, joita ei ikinä kannata sanoa syömishäiriötä sairastavalle. Anoreksiaa tai vaikkapa bulimiaa sairastavalle ystävälle ei välttämättä tiedä, mitä voisi sanoa loukkaamatta häntä. 

Julkaisun mukaan tärkeintä on olla ystävän tukena ja turvana vaikeassa tilanteessa. Neljää asiaa ei kuitenkaan kannata sanoa syömishäiriöstä kärsivälle. 

1. "Näytät niin hyvältä" 

Tämä on lause, jota ei julkaisun mukaan kannata ikinä sanoa syömishäiriöstä kärsivälle. Totta kai tarkoittaisit tällä vain hyvää, mutta ystäväsi ei välttämättä ota sitä niin. Syömishäiriöistä kärsivät ajattelevat negatiivisesti omasta vartalostaan, joten he yhdistävät helposti tällaiset kohteliaisuudet siihen, miltä heidän vartalonsa näyttää. Jos halua kehua, julkaisun mukaan kannattaa ennemmin olla positiivinen muulla tapaa. Voit nauraa hänen kanssaan tai vastaavasti kertoa siitä, kuinka levänneeltä hän näyttää. 

2. "Syö jotain" 

Syömishäiriö on sairaus. Tällä lauseella vain vähättelet sairautta, jolloin ystäväsi voi tuntea syömishäiriöstään häpeää. Lause saattaa johtaa siihen, että ystäväsi ei kehtaa enää avautua sinulle tai muille sairaudestaan. 

3. Kerrot, mitä epäterveellistä itse olet syönyt

Haluaisit saada ystäväsi olon paremmaksi, kertomalla kuinka paljon epäterveellistä ruokaa itse olet popsinut. Haluaisit myös, että syömishäiriöstä kärsivä ystäväsi ymmärtäisi sinun olevan hänen tukenaan. Hän voi kuitenkin tulkita kertomisesi siten, että et ota hänen sairauttaan vakavasti. Sen sijaan voit kertoa hänelle, että et ymmärrä mitä hän käy läpi tällä hetkellä, mutta haluat olla hänen tukenaan ja yrittää ymmärtää. 

4. "Sinä satutat minua tai käytöksesi rikkoo sydämeni" 

Totta kai tämä on oikea lausahdus. Syömishäiriöstä kärsivien läheiset kärsivät myös. Joskus tekisi mieli vain huudahtaa ystävällesi kyseiset sanat. Tällaiset syytökset saavat hänet tuntemaan itsensä entistä nolostuneemmaksi omasta käyttäytymisestään. Sen sijaan ole läsnä hänen kanssaan. Kerro hänelle kaikki tylsätkin päivällä tapahtuneet asiat. 

Lue myös: Miesten syömishäiriöt yleistyvät maailmalla - "näytin siltä, ettei minun pitäisi olla elossa "

Lähde: PureWow

Kilpailut

Uusimmat