Kuva: Fotolia

Kannattaako banaaneja syödä, jos yrittää laihduttaa? Asiantuntija vastaa

02.12.2017 15:15 - Karoliina Kotala

Banaaneilla on tunnetusti huono maine, jos tavoitteena on karistaa kiloja. Mutta kuinka suositeltavia tai vältettäviä banaanit todella ovatkaan?

Hedelmät ovat tunnetusti terveellisiä ja hyviä vaihtoehtoja välipaloiksi. Silti monet vähähiilihydraattisia dieettejä suosivat karttavat banaaneja ja pitävät niitä sokeri- ja kaloripitoisina hedelminä.

Mitä banaani sitten sisältää? Keskikokoinen banaani sisältää 27 grammaa hiilihydraatteja eli enemmän kuin kaksi palaa vaaleaa leipää. Sokeria banaani sisältää noin 14 grammaa ja kilokaloreita 105. Banaanin sisältämä sokeri on kuitenkin luonnon omaa sokeria eikä tarkoita samaa kuin keinotekoinen sokeri.

Jos siis banaani on lempihedelmiäsi, ei siitä tarvitse luopua, vaikka haaveissa olisikin kilojen karistaminen.

- Yksi ruoka-aine ei aiheuta painonnousua, kuten ei painon laskuakaan, ravintoon erikoistunut lääkäri Alissa Rumsey kertoo ja painottaa kokonaisuudella olevan suurin merkitys.

Banaani sisältää myös paljon terveellisiä ainesosia ja tutkijoiden mukaan sen sisältämät kuidut voivat jopa avittaa painonpudotusta. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan päivittäisen kuidun määrän nostaminen 30 grammaan avitti painonpudotusta merkittävästi. Banaani sisältämä kuitu tasoittaakin sen sisältämän sokerin vaikutuksia eikä aiheuta niin sanottua sokeripiikkiä olotilassa.

Paras tapa nauttia banaania on proteiinin kera ja laita joukkoon hyviä rasvoja sisältäviä manteleita tai pähkinöitä. Nauti banaania ennen treeniä antamaan energiaa tai treenin jälkeen palautumiseen.

Lue myös: Tuntuuko, että itsehillintä on kateissa? Muutamilla nikseillä saat maltin takaisin

Lähde: Women’s Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat