Kuva: Fotolia

Miksi ihminen puree kynsiään? Tutkimukset viittaavat perfektionismiin

07.12.2017 18:45 - Katariina Auvinen

Jokainen varmasti tuntee jonkun, joka nakertelee kynsiään.

Melkeimpä jokainen tuntee jonkun, joka tykkää nakertaa kynsiään. Vai oletko kenties itse sellainen ihminen? Harvat kuitenkin tietävät, mistä tällainen pakkomielteinen tapa alkujaan tulee. Psykologit ovat koettaneet selvittää syitä tähän tapaan, mutta jokaisella näyttäisi olevan erilainen laukaiseva tekijä. 

Joidenkin asiantuntijoiden mielestä kyseessä olisi tapa, joka juontaa juuret lapsuuteen ja lapsi-äiti -suhteeseen. Tämä teoria ei ole kuitenkaan saanut paljon kannatusta. Sen sijaan kynsien pureminen on rinnastettavissa Bustle- ja BBC -julkaisujen mukaan pakko-oireiseen häiriöön. Tälle sairaudelle tyypillistä on juuri pakkotoiminnot kuten esimerkiksi kynsien pureminen. 

Pureminen voi yltyä, jos ihminen kärsii stressistä tai ahdistuksesta. Uusien tutkimusten mukaan nakertaminen voi kieliä myös ihmisen perfektionismista. Tällaiset ihmiset ovat usein niitä, jotka haluavat pitää langat omissa käsissään ja suoriutua kaikesta täydellisesti. Epäonnistuminen aiheuttaa kuitenkin stressiä ja ahdistusta, joka osaltaan luo myös kynsien pureskelun kaltaista pakko-oireista käytöstä. 

Kynsien puremisesta voi myös päästä eroon, mutta se vaatii paljon työtä. Asiaan perehtyneiden psykologien mukaan on vain yksi tapa, lopettaa kynsien pureminen. Tämä on yksinkertaisuudessaan kaikista vaikein teko.

(kuva: Fotolia)

Sinun täytyy tiedostaa ensinnäkin se, millaiset teot tai tilanteet saavat sinut viemään kynnet suuhusi. Kun tiedostat nämä, tavasta on helpompi päästä eroon. Kaupoissa on myös olemassa pahanmakuisia aineita, joita voi laittaa kynnen päähän muistuttamaan siitä, että pureminen olisi hyvä kitkeä pois. 

Jotkut ovat saaneet avun siitä, että he ovat laittaneet kuminauhan ranteesta ympärille. Aina, kun sormet ovat olleet menossa suuhun, he ovat näpäyttäneet kuminauhaa, joka on "herättänyt" heidät. 

Olipa sinun tapasi mikä tahansa, tärkeintä on ymmärtää, että kun saat rikottua tavan, kynsien pureksimisen lopettaminen tulee olemaan vain helpompaa ja helpompaa. 

Lue myös: 3 tehokasta tapaa lopettaa kynsien pureskelu

Lähteet: Bustle, BBC & XOJane 

Kilpailut

Uusimmat