Kuva: Fotolia

Tupakoitsijan keho kokee valtavan muutoksen - lue, mitä tapahtuu lopettamisen jälkeen

02.01.2018 12:15 - Katariina Auvinen

Vieroitusoireet iskevät vahvana, mutta verenkierto alkaa parantua melkein heti.

Uusi vuosi ja uudet kujeet, ainakin joillekin meistä. Uuden vuoden alkaessa moni tekee vielä lupauksia seuraavalle vuodelle. Jos pössyttelit esimerkiksi viimeisen tupakan aattona, LADbible-julkaisu listasi asiat, joita voit odottaa kehollesi tapahtuvan seuraavien päivien saatossa. 

Positiivista on, että huomaat esimerkiksi ruuan maistuvan paremmalta jo kolmannen päivän kohdalla. Parin viikon jälkeen verenkierto on palautunut yhtä hyväksi kuin tupakoimattomalla ihmisellä. Tämä vaikuttaa varsinkin ääreisverenkiertoon. Tosin ensin sinun pitää päästä yli tupakanhimosta, joka voi olla hyvinkin voimakas. 

Kahdeksan tuntia viimeisestä tupakasta
Vaikutukset alkavat jo tuntien päästä viimeisen tupakan polttamisesta. Kahdeksan tunnin päästä nikotiinia on poistunut kehostasi jo niin paljon, että himo seuraavaan tupakkaan yltyy. 

(kuva: Fotolia)

Päivä
Ensimmäiset päivät ovat kaikista alttiimpia retkahtamisen suhteen. Noin vuorokausi sen jälkeen, kun olet polttanut viimeisen tupakan, huomaat olevasi ärsyisä ja ahdistunut. Stressitasosi nousevat, koska kehosi saa vieroitusoireita nikotiinista. Oireet ovat tällöin kaikista pahimmat, joten jos näistä päivistä selviät kunnialla, olet vahvoilla. 

Kahdesta kolmeen päivää
Jos olet lopettanut tupakoinnin kuin seinään, etkä ole retkahtanut ensimmäisten päivien aikana, nikotiini on tässä vaiheessa jo poistunut kehostasi. Huomaat, että vieroitusoireet eivät ole aivan niin vahvoja. Tässä vaiheessa ruokakin alkaa maistua paremmalta, koska makuaistisi palaa ennalleen. Myös hajuaisti parantuu. 

Viikko
Tässä vaiheessa viimeistään pahin pitäisi olla jo takana. Himo tupakkaan ei ole enää niin vahva. Viikon jälkeen monet tupakoitsijat yskivät paljon, koska keuhkot pyrkivät puhdistamaan itseään. 

Kaksi viikkoa
Kahden viikon jälkeen verenkiertosi alkaa normalisoitua. Sen pitäisi palautua yhtä normaaliksi kuin tupakoimattomalla henkilöllä. Tämä tarkoittaa erityisesti ääreisverenkiertoa ja ikenien verenkiertoa. 

Kuukausi
Ensimmäisten kuukausien aikana vieroitusoireet häviävät hiljalleen kokonaan. 

Kaksi kuukautta
Keuhkosi palautuvat hiljalleen ennalleen. Riski saada sydänkohtaus pienenee. 

(kuva: Fotolia)

Kolme kuukautta
Jaksat paremmin, koska tupakkayskä häviää. 

Puoli vuotta
Keuhkosi voivat entistä paremmin. Valitettavasti tupakoivan ihmisen keuhkot eivät ikinä tule olemaan niin terveet kuin ihmisen, joka ei ole ikinä tupakoinut. 

Vuosi 
Riski sairastua sydänkohtaukseen tai esimerkiksi aivoverenkierrolliseen häiriöön, on pienentynyt merkittävästi. 

Lue myös: Tehokkain tapa lopettaa tupakointi selvitettiin

Lähde: LADbible

Kilpailut

Uusimmat