Kuva: Shutterstock

Haluatko välttää flunssaa? Voit tiedostamattasi altistaa itsesi pöpöille muutamilla teoilla

12.02.2018 16:15 - Katariina Auvinen

Moni esimerkiksi unohtaa peukaloiden pesemisen.

Helmikuussa jyllää oikea flunssa-aalto. Influessan kohdalla erittäin korkea sairastumispiikki kulkee tällä hetkellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteen mukaan Länsi-Suomessa. Korkea sairastumisriski on erityisesti Uudellamaalla sekä Oulun tienoilla. Tilanne on normalisoitunut Itä-Suomessa. 

Myös muita flunssaviruksia on liikkeellä, joten käsihygienian kanssa kannattaa olla tarkkana. Jotta kuitenkin pystyisit pitämään itsesi terveenä, voit tiedostamattasi kantaa pöpöjä kotiisi. Good Housekeeping -julkaisu on listannut vinkit, joiden avulla voit taistella flunssaa vastaan. 

Muista pestä myös peukalot
Tämä saattaa kuulostaa oudolta, mutta kuinka usein oikeasti kiinnität huomiota käsienpesun yhteydessä myös peukaloiden pesemiseen? Suurin osa laiminlyö juuri peukaloiden pesemiset, vaikka ne koskevat likaisimpia pintoja, kuten matkapuhelinta tai vaikkapa kaukosäätimiä. 

Älä laita laukkuasi lattialle 
Laukkua ei kannata jättää lattialle. Erityisesti laukku kannattaa nostaa lattialta julkisissa vessoissa, muuten laukun pohjaan voi helposti kiinnittyä pöpöjä. Tämän jälkeen moni nostaa laukun pöydälle tai muille pinnoille kotona, joten bakteerien on helppo siirtyä pöytäpinnoilta ihollesi. 

Pidä hammasharjasi erillään 
Jos taloudessasi asuu kumppanisi tai lapsia, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että hammasharjanne pysyvät erillään. Yhteinen kuppi, jossa säilytetään kaikkien hammasharjoja ei ole paras mahdollinen paikka. Näin bakteerit siirtyvät helposti toiseen, jos harjat koskettavat toisiaan. Jos haluat kuitenkin pitää hammasharjoja yhdessä ja samassa paikassa, hanki niiden päihin suojakotelot. 

Puhdista kaapistojen vetimet
Keittiön kaapistojen ovenkahvat ovat tutkimusten mukaan likaisimpia paikkoja. Erityisesti kädensijat kannattaa desinfioida joka toinen päivä, jos taloudessasi on flunssaa sairastava ihminen. 

Älä syö lounasta työpöytäsi äärellä
Joskus kiireen vallitessa, on vain helpompaa syödä lounas työpöydän ääressä. Asia ei kuitenkaan saata kuulostaa niin houkuttelevalta, jos saisit tietää, että pöytäsi on keskimäärin sata kertaa likaisempi kuin vessanpöntön rengas. 

Pidä puhelimesi pois vessasta 
Kukapa ei olisi joskus vilkaissut puhelintaan käydessään vessassa. Uutisten lukeminen pöntöllä ei kuitenkaan ole paras idea, koska pöpöt siirtyvät helposti puhelimeesi käsistäsi. 

Lue myös: Flunssa iskemässä? Asiantuntijat kertovat, kannattaako tautia todellakin torjua vitamiineilla

Lähde: Good Housekeeping  & Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 

Kilpailut

Uusimmat