Kuva: Shutterstock

Yritätkö syödä terveellisesti? Yleisimmät virheet, joihin saatat sortua huomaamattasi

16.04.2018 20:15 - Emmi Moilanen

Terveellistä ruokavaliota tavoitteleva henkilö sortuu usein syömään samoja ruokia uudelleen ja uudelleen.

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio auttaa meidät jaksamaan läpi kiireisen arjen. Joskus on myös tilanteita, jolloin joudumme kiinnittämään normaalia enemmän huomiota siihen mitä syömme. Esimerkiksi painonpudotuksessa säännöllinen ateriarytmi ja terveellinen ruokavalio on kaiken a ja o. Vaikka luulemme syömistottumustemme olevan kunnossa, on mahdollista, että sorrumme kuitenkin huomaamatta valintoihin, jotka tekevät hallaa terveydellemme.

Insider selvitti, mitkä ovat yleisimmät virheet, joihin terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota tavoitteleva henkilö saattaa sortua jopa huomaamattaan.

Syöpöttelet viikonloppuisin

Hyvin yleinen virhe on se, että pidät arkipäivisin yllä hyvin tiukkaa ruokavaliota, mutta viikonloppuisin annat itsellesi luvan syöpötellä niin paljon kuin haluat.

- Ahmiminen perjantai- ja lauantai-iltaisin johtaa yleensä siihen, että syöt samalla kertaa kaikki ne kalorit, jotka olet saanut aiemmin viikolla pidettyä kurissa, lääkäri Caroline Apovian kertoo Insiderille.

Välttääksesi viikonloppujen notkahduksia, lääketieteen professori Whitney Stuart suosittelee suuntaamaan ystävien kanssa vaikkapa joogatunnille notkuvan brunssin sijaan.

Syöt vain samoja ruokia

Suart kertoo näkevänsä työssään myös paljon asiakkaita, jotka kertovat syövänsä vain kanaa, parsakaalia ja bataattia. Ongelma piilee siinä, että henkilö joka yrittää syödä mahdollisimman terveellisesti, katsoo ruokavaliotaan liian rajoittunein silmin. Suartin mukaan tämä johtaa ennen pitkää kyllästymiseen, joka puolestaan voi aiheuttaa jopa sen, että henkilö luopuu kokonaan ajatuksesta syödä terveellisesti ja tasapainoisesti.

Syöt liikaa treenin jälkeen

Kovan urheilusuorituksen jälkeen on tärkeää tankata kehoon riittävästi polttoainetta, jotta treenistä palautuminen sujuu parhaimmalla mahdollisella tavalla. Maltti on kuitenkin valttia, sillä esimerkiksi terveelliseksi mieltämäsi proteiinipatukat ja treenin aikana nautittavat juomat saattavat sisältää enemmän kaloreita kuin olet tullut ajatelleeksi.

Stuart suositteleekin suunnittelemaan treenit ruokailusuunnitelman ja -rytmisi mukaisesti, jolloin ahmimiselta on helpompi välttyä.

Käytät tuhteja salaatinkastikkeita

Vaikka lounaaksi valmistamasi salaatti vaikuttaa tuoreelta ja terveelliseltä ateriavaihtoehdolta muista, että suuri merkitys on myös sillä, mitä kastiketta käytät salaattisi kanssa. Ravitsemusterapeutti Lisa DeFazio huomauttaa, että tuhdimmat vaihtoehdot, kuten esimerkiksi ranch- tai juustokastike, kannattaa jättää suosiolla kaupan hyllylle.

- Tällaiset kastikkeet voivat lisätä ateriaasi jopa 500 ylimääräistä kaloria, hän huomauttaa ja suosittelee kokeilemaan esimerkiksi balsamicoa salaatin sekaan.

Välttelet hiilihydraatteja

Jos välttelet hiilihydraatteja ja ruokavaliosi koostuu pääasiassa vain proteiinista ja kasviksista, saatat tietämättäsi tehdä hallaa terveelliselle ruokavaliollesi.

- Kun ihmiset haluavat pudottaa painoa tai syödä terveellisesti usein toteavat välttelevänsä hiilihydraatteja. Tätä kestää muutaman päivän, mutta verensokerin laskiessa päädytään ahmimaan hiilihydraattipitoista ruokaa, DeFazio toteaa.

- Hiilihydraatit eivät lihota, vaan paastoaminen ja ahmiminen, hän tiivistää.

Hyviä hiilihydraatin lähteitä terveelliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon ovat esimerkiksi tumma riisi, pavut, bataatti ja hedelmät.

Jätät alkoholin pois laskuista

Myös juomat voivat sisältää yllättävän paljon kaloreita, ja erityisesti alkoholipitoisten juomien nauttiminen tulisi pitää kurissa.

- Ihmiset ”unohtavat” sisällyttää kaloreihin kaljan, viinin ja margaritat. Kaloreita kyllä tulee kaikista lähteistä, mukaan lukien virvoitusjuomat. Kaljamaha on nimensä veroinen syystä, DeFazio huomauttaa.

Et kiinnitä huomiota annoskokoihin

Yleistä on myös se, että terveellistä ruokavaliota tai painon pudotusta tavoitteleva henkilö keskittyy vain kaloreiden laskemiseen, ja unohtaa täysin tarkkailla myös annoskokojaan.

Insiderin artikkelissa todetaan, että annoskokojen tarkkailu voi auttaa painonhallinnassa ja samalla opetat kehosi tunnistamaan paremmin kylläisyyden ja nälän tunnetta.

Lue myös: Ruoka-aineet, jotka auttavat ehkäisemään syöpää - löytyykö jo sinun jääkaapistasi?

Lue myös: Haluatko nopeuttaa aineenvaihduntaasi? Lisää ruokavalioosi kanelia

Lähde: Insider

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat