Kuva: Shutterstock

Asiantuntijat varoittavat: 4 yleistä tapaa, jotka tekevät hallaa yöunillesi

20.05.2018 19:15 - Emmi Moilanen

Lemmikkieläimen kanssa nukkuminen voi heikentää unenlaatuasi. Myös tyynyjen määrä tulisi pitää maltillisena.

Sanotaan, että myöhään iltapäivällä nautitut kofeiinipitoiset juomat saattavat vaikeuttaa nukahtamista illalla ja vaikuttaa heikentävästi myös unenlaatuun. Myös aamuisin herätyskellon torkkunappulan painaminen ja unien jatkaminen aina viiden tai kymmenen minuutin sykleissä saa sinut vain väsyneemmäksi sekä heräämisen tuntumaan yhä vaikeammalta.

Elite Daily kysyi asiantuntijoilta, mitkä muut arkipäiväiset ja yleiset tavat heikentävät unenlaatua jopa tietämättämme.

1. Virkeänä sänkyyn meneminen

Hyvinvointiasiantuntija Caleb Backen mukaan nukkumaan meneminen joka ilta puoli yhdeksältä saattaa kuulostaa teoriassa hyvältä idealta, mutta tavoite harvoin toimii käytännössä.

- Tämä voi johtaa myös siihen, että pyörit ja kääntyilet levottomana sängyssä seuraavat puolitoista tuntia, Backe toteaa.

Hänen mukaansa meidän ei tulisi liikaa pitää kiinni ajatuksesta, että tiettyyn kellon aikaan mennessä on oltava jo unten mailla.

- Kun menet nukkumaan oikeasti väsyneenä, on se paljon helpompaa myös mielelle ja kehollesi, Backe jatkaa.

2. Nukahdat televisio päällä

Backen mukaan television aiheuttama taustamelu voi heikentää yöunen laatua.

- Aivosi nappaavat yhä virikkeitä ruudusta, vaikka olisitkin jo nukahtanut, hän kertoo.

Elite Dailyn artikkelissa todetaan, että tämä heikentää erityisesti syvän, REM-unen laatua ja kyseinen unisyklin vaihe voi jäädä jopa kokonaan välistä. Jos siis haluat herätä seuraavana aamuna levänneenä, sammuta televisio hyvissä ajoin ennen höyhensaarille siirtymistä.

3. Liian monta tyynyä

Vaikka nukkumista rakastavasta henkilöstä saattaa tuntua siltä, että tyynyjä ei voi koskaan olla liikaa, luonnonlääketieteen tohtori Alissia Zenhausern on erimieltä.

- Varmista, että niskasi on mahdollsimman neutraalissa asennossa kun nukut. Liian monta tyynyä voi altistaa myös kuorsaamiselle, hän kertoo.

4. Lemmikit unikaverina

Zenhausernin mukaan myös lemmikkieläimet unikaverina eivät ole se paras mahdollinen vaihtoehto unenlaatuasi ajatellen.

- Vaikka rakastat lemmikkiäsi, eläin usein häiritsee unenlaatua ja levollista unta, Zenhausern toteaa.

Hän huomauttaa, että lemmikkieläimen kanssa nukkuminen voi vaikuttaa erityisesti nukkumisasentoihin. Huonossa asennossa vietetty yö puolestaan altistaa sinut erilaisille lihas- ja nivelkivuille.

Lue myös: Rakastatko nukkumista? 6 asiaa, joihin todennäköisesti samaistut

Lue myös: Eikö uni tule? Unitutkija suosittelee hämmentävää keinoa

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat