Kuva: Shutterstock

Haiseva hengitys, syylät... - 8 kiusallista ongelmaa, jotka kynsien pureskelu aiheuttaa

10.06.2018 19:15 - Emmi Moilanen

Kynsien pureskelu voi aiheuttaa useita kiusallisia vaivoja. Haisevan hengityksen lisäksi myös hampaat ja ikenet kärsivät nakertelusta.

Kynsien pureskelu on tapa, josta voi olla vaikea päästä eroon. Osa nakertelee kynsiä stressaantuneina, kun taas jotkut tekevät sitä täysin huomaamattaan. Lyhyeksi puretut kynnet voivat olla kipeät, mutta pureskelu aiheuttaa myös useita muita, jopa kiusallisia ongelmia.

Lue alta Insiderin tekemä listaus ongelmista, joita kynsien jatkuva pureskelu voi aiheuttaa.

1. Hampaasi voivat vaurioitua

Jos tapanasi on pureskella kynsiä, altistat samalla myös hampaasi jatkuvalle kulutukselle. Insiderin artikkelissa todetaan, että kynsien pureskelu voi aiheuttaa jopa halkeamia tai kiillevaurioita purukalustoosi.

2. Myös ikenet kärsivät

Säännöllinen kynsien pureskelu ei tee hallaa vain hampaillesi, vaan lisäksi ikenet ovat vaarassa vaurioitua. Rosoiset ja terävät kynnet voivat rikkoa ikeniä, jolloin bakteerit pääsevät leviämään helpommin ja ientulehdukset ovat mahdollisia.

3. Altistut useille erilaisille bakteereille

Kynsien alla olevat bakteerit siirtyvät nakertelun mukana suuhusi. Tämä voi puolestaan johtaa ikäviin vatsavaivoihin tai muihin bakteerien aiheuttamiin tulehduksiin.

4. Tulehtuneet ja turvoksissa olevat sormenpäät

Jos puraiset kynnestä tai kynsivallista huomaamattasi liian suuren palan, on mahdollista, että sormenpää tulehtuu ja turpoaa. Tulehtunut sormi on kipeä, ja American Family Physicianin tekemän tutkimuksen mukaan parantumisessa voi kestää jopa viikkoja.

5. Syylät

Kipu ja tulehdukset eivät ole ainoita vaivoja, jotka voivat vaivata sormiasi kynsien pureskelun jäljiltä. Insiderin artikkelissa todetaan, että lapset ja aikuiset, jotka purevat kynsiään, ovat alttiimpia kärsimään myös syylistä sormissaan.

6. Sisäänpäin kasvaneet kynnet

Olet saattanut kärsiä sisäänpäin kasvaneista varpaankynsistä, mutta sama voi tapahtua myös sormillesi. Nails magazinen mukaan kynsien pureskelu luo erinomaiset olosuhteet kynnen sisäänpäin kasvamiselle.

7. Hengityksesi saattaa haista

Insiderin artikkelissa kerrotaan vuonna 2000 tehdystä yliopistotutkimuksesta, jonka mukaan kynsiä pureskelevat henkilöt kärsivät todennäköisemmin myös pahanhajuisesta hengityksestä. Tämä johtuu bakteereista, jotka kulkeutuvat kynsistä suuhusi.

8. Kyntesi eivät enää kasva samanlaisena takaisin

Kynsien pureskelusta aiheutuvat tulehdukset paranevat muutamissa päivissä, mutta nakertelu voi vaurioittaa kynsiäsi myös lopullisesti. Vuonna 2005 tehdyn tutkimuksen mukaan kynsiä pureskelevat henkilöt altistuvat myös kynsipedin vetäytymiselle, joka aiheuttaa sen, että kynnet eivät enää kasva yhtä vahvoina takaisin kuin aikaisemmin.

Lue myös: Miksi ihminen puree kynsiään? Tutkimukset viittaavat perfektionismiin

Lue myös: Kesän kuumimmat kynsitrendit listattiin - katso inspiroivat kuvat

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat