Kuva: Shutterstock

Vertailetko jatkuvasti itseäsi muihin? 3 keinoa selättää negatiiviset ajatukset - katso

30.06.2018 09:15 - Elisa Jalasjoki

Omiin negatiivisiin ajatusmalleihin on tärkeä pyrkiä puuttumaan.

Oman itsen sekä omien saavutusten ja menestyksen vertailu muihin on usein tahatonta ja jopa lähes hallitsematonta. Vaikka tavasta eroon pääseminen voi usein tuntua hyvin vaikealta, on se kuitenkin myös erittäin tärkeää oman jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta. 

Omien ajatusmallien muuttaminen lähtee aina itsestä. Verkkosivusto Greatistin julkaiseman artikkelin mukaan on kuitenkin olemassa kolme yksinkertaista neuvoa, joiden avulla omia ajatusmalleja voi onnistua muuttamaan. 

Jos siis vielä pohdit miten pääsisit jatkuvasta itsekriittisyydestä ja vertailusta eroon, kokeile aloittaa alle listattujen kolmen keinon avulla. 

1. Toivota vertailu tervetulleeksi ja aseta omat ajatusmallit uusiksi

Omalla mielellä on valtava voima. Päätä, että se mitä normaalisti kadehtisit, voikin olla sinulle hyödyksi. Esimerkiksi kateuden tunne auttaa meitä usein näkemään sellaisia asioita toisissa, joita haluaisimme itsekin saavuttaa tai omistaa, esimerkiksi tietyn tyyppisen työn, parisuhteen tai asunnon. 

Aloita siis muuttamalla ajattelutapaasi. Seuraavan kerran kun tunnet kateuden tunteita, kiitä mielessäsi kateuden aiheuttajaa, sillä hänen ansiostaan olet onnistunut löytämään tavoitteesi.

2. Kiinnitä huomiota siihen, vertailetko itseäsi ja elämääsi jatkuvasti samaan ihmiseen tai asiaan

Liiallinen keskittyminen yhden ihmisen elämään ja saavutuksiin on riskaabelia, sillä se saattaa kehittyä nopeasti epäterveeksi pakkomielteeksi. 

Istu ennemmin alas ja kirjoita ylös omia tuntemuksiasi. Harhauta itseäsi tekemällä muita asioita ja ennen kaikkea, lopeta kyseisen henkilön seuraaminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. 

3. Pyri jättämään negatiiviset ajatukset

Anna itsellesi lupa luopua negatiivisista ajatuksista ja anna aikaa vain itsellesi, omille haluillesi ja toiveillesi. Välillä kaikkein oleellisinta on pysähtyä ja viettää aikaa vain omien ajatusten parissa. Yksin ollessa pystyt miettimään tarkemmin, mitä juuri sinä haluat, mikä tekee juuri sinut onnelliseksi ja ennen kaikkea sitä, millaista elämää juuri sinä haluat elää. 

Lue myös: Koetko syyllisyyttä menestymisestäsi? Se voi johtua äitisuhteesta

Lähde: Greatist

Kilpailut

Uusimmat