Kuva: Shutterstock

Ethän huuhtele piilolinssejä vessanpöntöstä? Saatat itsesi ja muut vaaraan

21.08.2018 19:15 - Katariina Auvinen

Tutkijat haluaisivat piilolinssivalmistajien lisäävän varoitustekstit paketteihin.

Tietojen mukaan noin 300 000 suomalaista käyttää piilolinssejä, eikä ihme, lasien käyttäjille ne tuovat tietynlaista vapautta. Esimerkiksi urheilussa lasit eivät pompi nenällä tai vastaavasti talvella huurustu sisälle mentäessä. 

Kun piilolinssien elämänkaari tulee päätökseen, yleensä noin 30 päivän päästä käytön aloittamisesta, moni ei ajattele oikeaoppista linssien hävittämistä. Suurin osa saattaa heittää huolimattomasti piilolinssit vessanpönttöön ja huuhdella ne alas, mutta asiantuntijoiden mukaan tätä ei pitäisi missään nimessä tehdä. 

Viime aikoina on ollut paljon puhetta merten mikromuoveista, jotka kulkeutuvat esimerkiksi kaloihin ja muihin mereneläviin. Oravanpyörän pyöriessä mikromuovit voivat päätyä lautaselle juuri esimerkiksi kalojen kautta, jolloin ne varastoituvat ihmisen kehoon, aiheuttaen ongelmia. 

- Kun piilolinssi huuhdellaan, se lopulta pilkkoutuu palasiksi ja hajoaa siitä vielä pienemmiksi osiksi. Tällöin puhutaan mikromuovista, joka on erittäin haitallista niin vesieliöille kuin jopa ihmisillekin, kertoo päätutkija Arizonan yliopistosta Varun Kelkar

Tutkijat haluaisivat, että piilolinssivalmistajat lisäisivätkin varoitustekstin paketteihin, jotta ihmiset tietäisivät oikean tavan kierrättää piilolinssit. Piilolinssit tulisi heittää sekajätteeseen. 

Moni syyllistyy heittämään vanhat piilolinssit vessanpyttyyn. (kuva: Shutterstock )

Tutkijat paljastivat, että mikromuovista tulee valtava ongelma vuoteen 2025 mennessä maailman merissä, elleivät maat muuta toimintatapojaan. Kosmetiikassa mikromuovia on käytetty muun muassa kuorinta-aineissa ja hammastahnoissa. Esimerkiksi Ruotsi on nyt kieltänyt kokonaan minkäänlaisen mikromuovin käytön ja Suomessa kansalaisaloite mikromuovin kieltämisestä kosmetiikassa etenee eduskuntaan. 

Lue myös: Nainen ihmetteli silmäänsä ilmestynyttä pattia - lääkäri teki järkyttävän löydön

Lähde: The Sun 

Uusimmat