Kuva: Shutterstock

Pahin virhe, jonka ihminen voi tehdä ennen nukkumaanmenoa - pilaa yöunet totaalisesti

22.08.2018 10:45 - Reija Saarinen

Asioiden pähkäileminen ennen unta ei tee hyvää unille.

Jokainen meistä toivoo, että yöunet ovat tarpeeksi rentouttavat, jotta jaksaa jälleen ahertaa arkisia askareita. Siitä syystä meitä kehotetaan usein välttelemään ilta-aikaan esimerkiksi liian raskaita ruokia tai puhelimen käyttöä. On kuitenkin olemassa yksi asia, josta harvemmin varoitellaan ja se saattaakin olla suurin virhe, jonka ihminen voi ennen nukkumaanmenoa tehdä.

Asiantuntijoiden mukaan kenenkään ei kannattaisi käydä vakavia keskusteluita oman kumppaninsa kanssa juuri ennen unille menoa. Lääkäri Michael Breusin mukaan tunteikas keskustelu voi viedä yöunet kokonaan.

- Se on pahinta mitä voi tehdä. Se kiihottaa kovasti autonomista hermostoa ja saattaa aiheuttaa hermostuneisuutta. Asian ajattelu saattaa myös tuntua mahdottomalta, jolloin nukahtamisesta ei tule mitään, hän toteaa.

Breus suositteleekin, että ennen nukkumaanmenoa ihminen jakaisi aikaansa 20 minuutin pätkiin. Päivän viimeiseen tehtävään kannattaa varata 20 minuuttia. Sen jälkeen valmistella itsensä yöpuulle 20 minuutissa ja viimeiset 20 minuuttia sen sijaan kannattaa käyttää pelkkään rentoutumiseen. Näin uni tulee paremmin.

Lue myös: Kuorsaajan vieressä nukkuminen voi olla vaaraksi terveydellesi

Lue myös: Haluatko tulla onnelliseksi? Tutkimus selvitti tarkan määrän kauan sinun tulisi nukkua

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat