Kuva: Shutterstock

Huono itsetunto tai vääristynyt kehonkuva? Opi hyväksymään itsesi asiantuntijoiden neuvojen avulla

29.08.2018 18:15 - Emmi Moilanen

Lempeää asennetta itseään kohtaan on mahdollista harjoitella, ja esimerkiksi peilin edessä vietettyä aikaa tulisi vähentää merkittävästi.

Itsetunto-ongelmat voivat vetää mielen matalaksi ja estää jopa elämästä nauttimisen täysillä. Jos huomaat, että itseinho tai vääristynyt kehonkuva aiheuttaa kohdallasi jatkuvasti murhetta, tilanteeseen tulisi puuttua mahdollisimman nopeasti.

Elite Daily -sivusto kysyi asiantuntijoilta parhaimmat kotikonstit, joiden avulla jokainen voi harjoitella itsensä hyväksymistä juuri selllaisena kuin on.

Vietä vähemmän aikaa peilin edessä päivittäin

Vaikka peilejä tuntuisi olevan joka puolella ympärilläsi, syömishäiriöisiä hoitava psykoterapeutti Catherine Silver huomauttaa, että peilikuva ei ole aina luotettava.

- Ota huomioon, että peilikuvassa on luultavasti hieman vääristymää.

Silver ei kuitenkaan tarkoita, että vika olisi itse peilissä.

- Ihmiset ovat usein äärimmäisen keskittyneitä painoonsa, kokoonsa tai tiettyyn kehon osaan. Asia on heille merkittävä, vaikka muut todennäköisesti eivät kiinnitä piirteeseen lainkaan huomiota, hän jatkaa.

Harjoittele lempeää asennetta

Silver kertoo neuvovansa asiakkaitaan käyttämään positiivisia mantroja, joiden avulla he voivat kokeilla korvata negatiiviset ajatuksensa.

- Sen ei tarvitse mennä äärimmäisyyksiin kuten ”olen kaunis ja rakastan vartaloani.” Esimerkiksi ajatus ”opettelen hyväksymään itseni” tai ”kehoni ei määritä minua” voivat auttaa asenteen muuttamisessa.

Ympäröi itsesi ihmisillä, joista saat voimaa

Terveysvalmentaja ja hyvinvoinnin asiantuntija Karen Azeez suosittelee, että huonosta itsetunnosta kärsivän tulisi ympäröidä itsensä ihmisillä, joilla on positiivinen elämänasenne.

- Sen sijaan, että viettäisit aikaa ihmisen kanssa, joka syyllistää sinua tai yrittää saada mukaan huonoihin ja epäterveellisiin elämäntapoihin, sovi treffit kuntosalille tai kävelylenkille ystävän kanssa.

Anna laatuaikaa lemmikkieläimelle

Hyvinvoinnin asiantuntija ja meditaatio-ohjaaja Jona Genovan mukaan jo 15 minuuttia lemmikkieläimen seurassa voi riittää kohottamaan mielialaa ja itseluottamusta.

- Eläimet kiintyvät meihin hyvin riippuvaisesti, olipa vaa’an lukema tai vaatekokosi, mikä tahansa, hän toteaa.

- Lemmikit yleensä haluavat myös rapsutuksia tai leikkiä kanssasi. Tämä takaa myös sen, että saat tauon negatiivisista ajatuksista itseäsi kohtaan ja muistat, mikä on oikeasti tärkeää, Genova jatkaa.

Pidä tauko sosiaalisesta mediasta

Sosiaalisen median selaaminen voi saada aikaan sen, että alamme vertailla itseämme yhä enemmän muihin ja alemmuuden tunne voimistuu.

- Jos saat itsesi kiinni vertailusta, muista ettei sosiaalinen media ole koko totuus, Genova muistuttaa.

- Usein seuratuimmilla käyttäjillä on takanaan tiimi, joka auttaa täydellisen kuvan luomisessa. Yksi onnistunut kuva vaatii useita epäonnistuneita otoksia ensin, hän jatkaa.

Unohda vaa’an lukema

Kehonkuvan ongelmiin erikoistunut psykologi Linda Baggetin mukaan vaa’an lukemalle ei tulisi antaa liikaa painoarvoa.

- Pysyttele pois siltä. Painosi ei kerro mitään siitä, kuinka arvokas olet ihmisenä. Yleensä vaa’an näyttämä lukema saa ihmisen vain huonommuutta itsestään.

Lue myös: Miten deittisovellukset vaikuttavat mielenterveyteen? Asiantuntijan lausunnot ovat karua kuultavaa

Lue myös: Huono itsetunto ja jatkuva epävarmuus voivat kieliä kehonkuvan vääristymästä - lue paljastavat merkit

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat