Kuva: Shutterstock

Kissa tartutti omistajaansa vakavan taudin - Suomessa todetaan noin 100 tautitapausta vuosittain

17.09.2018 16:15 - Katariina Auvinen

Yhdysvaltalainen mies hakeutui lääkäriin isojen paiseiden ja kuumeisen olon takia.

Yhdysvaltalainen 68-vuotias mies ihmetteli nopeasti huonontunutta oloaan. Missourissa asuva mies kärsi kuumeesta ja hänen kaulalleen nousi järkyttävä määrä isoja paiseita. Miehen olo huononi niin paljon, että hänen oli pakko lähteä lääkäriin. 

Lääkärissä selvisi, että mies kärsi jänisrutosta, joka on ensisijaisesti villieläinten bakteeri-infektio. Hienoisen selvittelyn jälkeen kävi ilmi, että mies oli mitä luultavimmin saanut tartunnan hänen omalta kissaltaan.

Mies oli vienyt ennen tartuntaansa kissansa eläinlääkäriin, koska se oli voinut huonosti. Valitettavasti kissa menehtyi, mutta kissa oli ehtinyt tartuttaa omistajaansa jänisruton, kun mies oli antanut lemmikilleen lääkkeitä. 

Kotikissat voivat saada bakteeritartunnan, jos he metsästävät itselleen bakteeria kantavia saaliseläimiä. Tätä kautta infektio voi siirtyä myös ihmiseen, kuten tässä tapauksessa kävi, kertoo New England Journal of Medicine -julkaisu. 

Suomessa jänisruttoon sairastuneita todetaan noin 50-100 tapausta vuodessa. Melko usein ensimmäisenä oireena ilmaantuu kuume. Joillain ihmisillä iholle nousee paukamia, jotka eivät meinaa lähteä pois tai heidän imusolmukkeensa turpoavat. Jos oireena on pelkkä kuume, tauti yleensä paranee itsestään muutamien viikkojen kuluessa. Turvonneet imusolmukkeet voivat kehittyä paiseiksi, jotka vaativat lääkärikäyntiä. 

Mies joutuu syömään antibiootteja kuukauden verran ja hän on saanut lääkityksen myös paiseisiin. 

Lue myös: 7 merkkiä siitä, että kissasi oikeasti vihaa sinua

Lähde: Mirror 

Kilpailut

Uusimmat