Kuva: Shutterstock

Kalvaako ahdistus? 4 niksiä, joiden avulla rauhoitat olosi nopeasti

11.10.2018 22:15 - Emmi Moilanen

Ahdistuksen ollessa pahimmillaan on hyvä opetella lohduttamaan itse itseään.

Ahdistus on ikävä tunne, jota suurin osa meistä kokee jossain vaiheessa elämää. Ahdistuneisuutta lievittää nopeasti syvään hengittäminen ja esimerkiksi säännöllinen meditointi.

Asiantuntijat kertoivat Bustlelle, mitkä muut kotikonstit tuovat nopean ja tehokkaan ensiavun pahimpaan ahdistuneisuuteen.

1. Opettele olemaan tuki itsellesi

Ahdistusta lievittää usein se, että puhuu mieltä vaivaavista asioista esimerkiksi perheelle tai ystäville. Aina läheisten tukea ei kuitenkaan ole saatavilla, joten psykologi Joshua Klapowin mukaan on äärimmäisen tärkeää oppia lohduttamaan itse itseään.

- Muistuta itseäsi siitä, että ahdistuksesta huolimatta kaikki tulee järjestymään. Ahdistus on tunne, eikä koko elämäntilanteesi. Itsensä tsemppaaminen läpi tunteen on erittäin tärkeää, Klapow kertoo.

2. Vaihda ympäristöä

Myös ympäröivä tila tai sosiaalinen tilanne saattaa aiheuttaa ahdistuksen tunnetta. Henkisen kuormituksen ollessa pahimmillaan, ympäristön vaihtaminen voi lievittää ikävää tunnetta nopeasti.

- Ahdistus ottaa hallintaansa niin mielen kuin kehonkin, Klapow toteaa.

Klapowin mukaan elinympäristö tulisi pitää mahdollisimman seesteisenä, joka ei provosoisi ahdistuksen tunnetta. Myös lenkille lähteminen tai jopa huoneesta lähteminen voi tuoda nopean avun pahimman ahdistuksen keskellä.

3. Vähennä kahvin juomista

Ahdistuksesta kärsivän olisi hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka paljon kahvia kuluu päivän aikana.

- Kahvi on stimulantti, joka voi lisätä ahdistuneisuutta. Jos olet taipuvainen ahdistukseen, vähennä sen kulutusta, Chirag Shah kertoo ja huomauttaa, että jopa kofeiiniton kahvi voi voimistaa ahdistuneisuutta.

Esimerkiksi yrttitee on loistava vaihtoehto korvaamaan kupillista kahvia.

4. Pysy läsnä hetkessä

Ahdistusta usein aiheuttaa se, että ajatukset hyppivät niin menneisyyden murheista tulevaisuudessa siintäviin huoliin. Ahdistuksen yllättäessä tulisi pysyä läsnä hetkessä.

- Keskity ”mitä jos” -ajattelun sijaan siihen, mitä juuri nyt on meneillään. Ahdistus juontuu usein siitä, että ajatukset laukkaavat pitkälle tulevaisuuteen, eivätkä pysy läsnä tässä ja nyt, psykoterapeutti Robyn Gold selittää.

Lue myös: Ahdistaako tai stressaako? Asiat, jotka kannattaa löytyä käsilaukusta ikävän tilanteen varalta

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat