Kuva: Shutterstock

Lievitä stressiä tehokkaasti ja lisää treenitehoja - 5 syytä, miksi venyttely todellakin kannattaa

29.10.2018 16:15 - Emmi Moilanen

Venyttely on myös nopea tapa virkistää väsynyttä mieltä sekä kehoa.

Säännöllisen liikunnan lisäksi myös kehonhuoltoa tulisi muistaa harrastaa riittävän usein. Tietokoneen edessä istuminen, rankka hikiliikunta ja esimerkiksi huonossa asennossa nukkuminen saavat lihakset kipeytymään ja myös nivelet voivat tuntua jäykiltä.

Prevention sivusto listasi syyt, minkä takia säännöllinen kehonhuolto ja venyttely tulisi ottaa osaksi treenisuunnitelmaasi jo tänään.

1. Virkistyt nopeasti

Jo muutaman minuutin venyttely virkistää verenkiertoa koko kehossasi.

- Hyöty ulottuu myös aivoihin saakka. Venyttely herättää sinut ja olo tuntuu vähemmän tokkuraiselta, toteaa personal trainer Jennifer Warthan.

2. Tasapainosi paranee ja onnettomuusalttius laskee

Tutkijat ovat sitä mieltä, että venyttely parantaa myös lihaksiston koordinaatiokykyä. Ne henkilöt, jotka venyttelevät säännöllisesti, välttävät todennäköisemmin myös kompuroinnit ja liukastumiset.

Lyhyet venytykset alkulämmittelyn perään voivat ehkäistä myös treenin aikaisia loukkaantumisia.

- Venyttely ei täysin ehkäise loukkaantumista, mutta se todellakin valmistaa kehosi paremmin treeniä varten, personal trainer Charles Drass muistuttaa venytyksien tärkeydestä.

3. Liikkuvuutesi paranee ja kärsit vähemmän kolotuksista

Säännöllinen venyttely rentouttaa jumissa olevia lihaksia ja tekee hyvää myös nivelillesi. Kehonhuollossakin on tärkeää kiinnittää huomioita oikeanlaiseen tekniikkaan.

- Keskity myös liikkuvuustreeniin ja kudosten avaamiseen esimerkiksi foam rollerin avulla, vinkkaa liikuntalääketieteen tohtori Michael Ross.

4. Treenisi on tehokkaampaa

Olipa kyseessä sitten juoksulenkki tai painonnosto, venyttelyn tulisi olla säännöllinen osa treeniäsi. Hyvin huollettu keho takaa laajemmat liikkeet ja paremman liikkuvuuden. Hyvä liikkuvuus tarkoittaa sitä, että pystyt kyykkäämään syvempään ja hyppäämään korkealle. Treenisi muuttuu siis entistä tehokkaammaksi, kun maltat sisällyttää venyttelyn osaksi treenirutiiniasi.

5. Stressi lievittyy

Jännitätkö huomaamattasi olkapäitä kohti korviasi tai tuntuuko selkä jatkuvasti jäykältä? Venyttelyn on todettu lievittävän fyysisen jännityksen lisäksi myös stressiä. Stressaantuneena kehonhuollosta ei kuitenkaan tulisi kantaa ylimääräistä huolta ja pyrkiä aina täydelliseen suoritukseen sekä syvempiin venytyksiin.

- Venyttelyn ei koskaan tulisi olla pakotettua, vaan sinun pitäisi pystyä rentoutumaan liikkeen aikana. Jos kipu on voimakasta, teet venytyksen todennäköisesti väärin, Drass kertoo.

Lue myös: Piinaavatko selkäkivut? 5 helppoa venyttelyliikettä, jotka voit tehdä istuen

Lue myös: 11 minuutin tehotreeni parantaa notkeutta ja lisää voimaa - katso selkeä ohjevideo, joka motivoi

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat