Kuva: Shutterstock

Kärsitkö stressivatsasta? 4 helppoa kotikonstia kiusallisten oireiden lievittämiseksi

19.11.2018 14:15 - Emmi Moilanen

Stressin ollessa pahimmillaan on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että ruokailuhetket pysyvät rauhallisina eikä ateria katoa suuhun ahmimalla.

Stressi vaikuttaa elimistöön monella tavalla ja henkisen kuormituksen ollessa huipussaan on tavallista, että nukahtaminen vaikeutuu ja uni on katkonaista. Toinen tyypillinen stressin aiheuttama oire on erilaiset vatsavaivat. Ongelmat voivat yltyä kiusallisiksi, mutta niitä on mahdollista lievittää arjen kiireiden keskellä myös kotikonstein.

Healthline-sivusto listasi oireet, joita stressi yleisimmin vatsan alueella aiheuttaa. Alta pääset lukemaan myös vinkit siihen, kuinka lievität oloasi kotikonsteilla.

Lyhytkestoinen stressi:

Ruokahalun väheneminen

Ruuansulatuksen toiminnan hidastuminen

Pitkään jatkunut stressi:

Ummetus

Ripuli

Ruuansulatushäiriöt

Vatsakrampit

Kuinka oireilua voi lievittää?

Jos huomaat stressin vaikuttavan vatsasi toimintaan, on olemassa muutama täsmäkeino oireiden helpottamiseksi. Voit lukea Healthlinen yhteen kokoamat kotikonstit alta.

Joogaa

Tehostaaksesi ruuansulatuksen toimintaa on hyvä varmistaa, että saat myös riittävästi liikuntaa arjessasi. Esimerkiksi käveleminen ja kevyet juoksulenkit ovat treenimuoto, jotka saavat puhtia myös ruuansulatuksen toimintaan.

Myös jooga on lempeä keino karistaa stressiä ja samalla helliä vatsasi toimintaa. Erityisesti keskivartaloon ja ryhtiin keskittyvät liikkeet voivat lievittää myös vatsasi oireilua.

Syö probiootteja

Vatsaongelmista kärsivän on hyvä varmistaa, että ruokavalio sisältää myös hyvien bakteerien, kuten pre- ja probioottien, lähteitä. Tällaisia ovat esimerkiksi parsa, banaani, valkosipuli ja sipulit.

Rauhoita ruokailuhetket

Tutkijat ovat sitä mieltä, että meditaatioharjoituksista on apua stressin lievityksessä. Samaa niksiä voit hyödyntää myös ruokailuhetkiesi rauhoittamiseen, jolloin tulet myös tietoisemmaksi syömisestäsi.

Ennen seuraavaa ateriaasi sulje häiriötekijät pois ympäriltäsi ja toista hengitysharjoitusta kahdesta neljään kertaa ennen syömisen aloittamista. Hengitä sisään neljään laskien, pidätä hengitystä toiset neljä ja laske myös uloshengityksellä neljään.

Lopeta tupakointi

Osa ihmisistä on taipuvainen sauhutteluun silloin, kun stressi on pahimmillaan. Tupakointi on haitallista terveydelle ja tutkimukset ovat osoittaneet tupakan polttamisen voivan aiheuttaa ongelmia myös ruuansulatuksen toiminnassa.

Lue myös: Stressi ja murheet valvottaa? 6 vinkkiä, jotka takaavat syvemmän yöunen

Lue myös: Haluatko vähentää stressiä? Haistele rakkaasi likaista paitaa

Lue myös: Yllättävä tekijä voi hidastaa painonpudotustasi - 5 helppoa vinkkiä ongelman selättämiseen

Lähde: Healthiline

Kilpailut

Uusimmat