Kuva: Shutterstock

Nukutko kevyesti ja katkonaisesti? Asiat, joita kehosi yrittää viestiä sinulle

24.01.2019 16:15 - Emmi Moilanen

Närästys ja ahdistuneisuus voivat heikentää unenlaatua, eikä olo tunnu aamuisin virkeältä ja levänneeltä.

Tiedetään, että runsas, pitkin päivää ja iltaa nautittu kofeiinin määrä saattaa viivästyttää nukahtamista ja häiritä unenlaatua. Myös elektroniikkalaitteista kajastava sininen valo hidastaa nukahtamista erityisesti silloin, jos selaat älypuhelinta sängyssä juuri ennen yöunille käymistä.

Bustle kokosi yhteen muut seikat, joista kehosi yrittää viestiä sinulle silloin, kun yöunesi on katkonaista ja tunnut nukkuvan todellista koiran unta.

Olet ahdistunut

Jos heräilet öisin ja unessa pysyminen tuntuu vaikealta, on mahdollista, että kärsit ahdistuneisuudesta. Myös voimakas stressi voi hetkellisesti viedä yöunet mennessään ja öisin mieltä painavat murheet aiheuttavat sen, ettei uni ole riittävän levollista ja palauttavaa.

Kärsit kilpirauhasen liikatoiminnasta

Kyseinen sairaus sekoittaa hormonitoimintaa ja laittaa kehosi käymään ylikierroksilla, jolloin myös nukkuminen voi vaikeutua. Unettomuus voikin olla yksi kilpirauhasen liikatoiminnan oireista.

Muita oireita ovat esimerkiksi hikoilu, korkea syke, laihtuminen ja käsien tärinä.

Olet mennyt nälkäisenä nukkumaan

Myös vatsanpohjassa kurniva nälkä on yksi yleisimmistä tekijöistä, joka häiritsee yöunta. Bustlen artikkelissa todetaan tämän olevan yleistä erityisesti niiden ihmisten kohdalla, jotka syövät illallisen aikaisin.

Makuuhuoneessasi on liian kuuma

Vaikka lämmin makuuhuone voi tuntua houkuttelevalta ajatukselta, todellisuudessa nukahtaminen sekä unessa pysyminen helpottuu, kun makuuhuoneessa on sopivan viileää. Bustlen artikkelissa kerrotaan, että nukkujalle huoneen optimaalisin lämpötila on noin 17-20 asteen välillä.

Närästys

Närästys on ikävä vaiva, joka saattaa myös valvottaa öisin.

- Närästys lisää adrenaliinia ja voimistaa kipua. Molemmat näistä tekijöistä häiritsevät unenlaatuasi, toteaa uniasiantuntija Jacob Teitelbaum.

Närästys aiheuttaa usein myös pahoinvointia, joka voi saada aikaan sen, että kääntyilet levottomana sängyssäsi.

Lue myös: Unettomuus voi tappaa seksielämäsi

Lue myös: Miksi nukkuminen uuden kumppanin kanssa tuntuu vaikealta? Ilmiölle useita eri selityksiä

Lue myös: Nukutko koirasi kanssa samassa sängyssä? Se takaa paremmat yöunet kuin kumppanin kanssa

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat